Vedres György

1/1
Tartalom

  Részletek

  Budapest, 1934. október 13. – Budapest, 1987. január 22.

  A Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát 1958-ban. Tanulmányai befejezése után a Budapesti Városépítési Tervező Vállalatnál helyezkedett el: szakosztályvezető volt, később műteremvezető, osztályvezető, majd 1984-től főmunkatárs. 1966-1967 között London Város Tanácsának tervezőirodájában dolgozott. 1985-ben vonult nyugdíjba.

  Meghatározó szerepet játszott Budapest belvárosának fejlesztésében, az épületek, passzázsok, üzletek kialakításában. Úgy formálta át a Felszabadulás tér (ma: Ferenciek tere) környékét, hogy közben régit és újat ötvözött egymással az építészet és a képzőművészet segítségével. Ennek jó példája a Kígyó-udvar, amely modern passzázsok segítségével kapcsolja össze a késő eklektikus stílusú Párisi udvart a környező utcákkal, illetve a Kossuth Lajos utca árkádos indítása, melynek kialakításakor gondoskodott az ott található szecessziós gyógyszertár megőrzéséről is.

  Az általa tervezett Fontana Divatház, amely a Váci utca központi részén, a Régiposta utca sarkán áll, ma is az utcakép meghatározó eleme (jelenleg irodaház és áruház).

  1960-tól haláláig docensként tanított a Budapesti Műszaki Egyetem Lakóépülettervezési Tanszékén. 1987. január 22-én hunyt el tragikus hirtelenséggel.