Wellisch Andor

1/1
Tartalom

  Részletek


  Budapest 1887. február 14. – Budapest 1956. március 6.

  Már fiatalon apja, vágvecsei Wellisch Alfréd 1882-ben alakult építész-irodájában tanulja a mesterséget. Az egyetem után Németországba, Berlinbe utazik: itt Bruno Möhringgel és a színházterveiről híres Kaufmann Oszkárral együtt dolgozik. 1912-ben tér haza, és átveszi apja irodáját, melyet egyes források szerint valójában Vydareny Iván vezet. Andor eleinte belsőépítészként jeleskedik, majd apja nyomdokaiba lép, rengeteg bérházat, villákat, iskolát tervez. 1913-ban megveszik két tervét, melyet a Kálvin téri városi és református egyházi telektömb beépítésére kiírt pályázatra tervez. 1914-es villáira (Szilágyi Erzsébet fasor 33. Székely-villa, és Garas utca 12. Lukács-villa) a századforduló magyaros stílusa jellemző, például előszeretettel alkalmaz természetes anyagokat: fát vagy terméskövet a homlokzaton, illetve az ablakok többszörös osztása is jellemző erre a korszakra. Az első világháborúban a harctéren teljesített mérnökfőhadnagyként szolgálatot, melyért több kitüntetéssel is jutalmazták, többek között megkapta a koronás arany érdemkeresztet, a Signum Laudist, és a Mária keresztet is. 1918 után hiteles szakértője volt a Székesfővárosi Árvaszéknek, biztosítóintézeteknek és a Magyar Általános Hitelbanknak.

  1920. november 15.-én köt házasságot Brabecz Alice-szal, két fiuk született: András 1921-ben, és Dénes 1927-ben.

  Az 1920-as években a baglyasaljai bányászkolóniának az Észak-magyarországi Kőszénbánya Rt. megrendelésére ipari épületeket, iskolát, munkáslakóházakat, kultúrházat, és munkáskaszinót tervezett. 1925-ben tervezi meg az Új Magyar Lovasegylet versenypályájának I. és II. számú tribünjeit. A Hitelbank számára több bérházat tervezet, például a Böszörményi úti tisztviselőlakás bérházcsoportját Jónás Dávid építésszel. Számos iskolaterve valósult meg, ilyenek a XV. Kozák tér 13-16., a mádi általános iskola, és Rákospalotán az állami elemi iskola és óvoda. Épületeire egytől egyig jellemző a művészi és szolid kiképzés, az alaprajzok átláthatók és praktikusak.

  Zsidó családból származott, de katolikus hitre tért, és nevet is változtatott, Vecsey Andorként alkotott 1945-től kezdve. A Farkasréti temetőben található a sírja, ahol szüleivel, feleségével, és gyermekeivel nyugszik.