2017. March 27. Paulheim István

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Szigetújfalu, 1848. március 10. – Budapest, 1921. február 19.

magyar építész. Budapest és Ó-Mátyásföld több épületének tervezője és építője, a mátyásföldi egyesületi élet aktív szereplője.

A mátyásföldi villatelep vezetőségébe 1894-ben kapcsolódott be. 1899-ig volt a Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesületének alelnöke – 1896-ban rábízták az egyesület vagyonának kezelését és felügyeletét is –, majd pedig tiszteletbeli elnöke lett. Ó-Mátyásföldön nevéhez köthető minden, az 1800-as és 1900-as évek fordulóján kezdett nagyszabású építkezés, a római katolikus templom, a Park Szálló (ami az 1930-as évek óta gimnáziumként működik), a Mátyás szobor, az első elemi iskola és mintegy ötven villa felépítése, valamint a Mátyásföldi Fürdőegylet megalapítása és a vízi és elektromos közművek létrehozása.

1908 szeptemberében Bellovics Imre, a mátyásföldi nyaralótulajdonosok egyesületének elnöke jelentette be, hogy Mátyásföld közönsége a Paulheim házaspár tiszteletére ezer koronás alapítványt hoztak létre, a melynek kamatait évenként a mátyásföldi szegény sorsú, jó magaviseletű és szorgalmas iskolásgyermekek között osztották szét.

Elnöklete alatt alakult meg 1903-ban a Mátyásföldi Nyaralótulajdonosok Egyesülete Templomépítő Bizottsága. A templom előcsarnokában 1921. augusztus 28-án elhelyezett tábla őrzi emlékét.