Programs of the house

Almássy tér 13.

+2
 • Architect:

  József Moravetz
 • Built:

  1885, 1890
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2018
 • Parcel Number:

  33722
 • Photo:

  Vörös Nikolett
 • Research:

  Farkas Edit
 • Volunteers:

  Debreceni Luca, Surányi Sára

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az Almássy tér 1879-es kialakítása után pár évvel épült fel a Moravetz József által tervezett, Almássy tér 13. alatt álló lakóház.[1]


Almássy tér az Almássy utca felől nézve. (1894). Klösz György felvétele
Kép forrása: FORTEPAN / BFL [HUNGARICANA] [képszám: 82366; orig: BFL / levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.042]

A tér mindig barátságos környezetet biztosított a magasabb tömbök között álló, egy emeletes épületnek. Mérete alapján a környező épületek kisöccsének is tekinthetnénk, de korát tekintve néhányuk nagyapja is lehetne. Homlokzata az utcarész zártsoros beépítéséhez alkalmazkodik, ugyanakkor mély vörösbarna színével kitűnik a sorból. A neoreneszánsz stílusú ház a földszinten végig kváderkövekkel díszített, az emeleten viszont sárga klinkertégla borítja a falakat. A földszint nyílásai – a félköríves kapu kivételével – egyenes záródásúak, záróköveiken szakállas férfi és dús hajú nő  ábrázolásai váltják egymást. A kapu felett sisakot viselő szakállas férfiarc figyeli a betérőket. Az első szinten timpanonos és íves záródású aediculás ablakok váltakoznak, amelyek robusztus oszlopai az ablakkötény balusztrádos kialakításával együtt előkelő hatást kölcsönöznek az épületnek. A homlokzatot tojássorral és fogrovattal díszített egyszerű párkány zárja.

A legelső tervek csupán egy földszintes, pincével rendelkező lakóház építéséről szóltak, amely először a mai terület déli oldalán helyezkedett el. Pár hónappal később a ház kiegészült a telek északi oldalának beépítésével. Ekkor az alapkoncepció nem változott, a pince több műhelynek, illetve fáskamrának adott helyet, míg a földszinten a korábbi 4 mellé 2 lakás csatlakozott.


Almássy tér (1965)
Kép forrása: FORTEPAN [HUNGARICANA] [képszám: 65156; orig: MAGYAR RENDŐR]

A belső tér elosztásában ezzel a lépéssel pár helyiség megváltozott, míg a homlokzat egyszerűen, szimmetrikusan folytatta a korábbit. Létrejött a kicsi alapterületű, de annál bájosabb belső udvar is, ahonnan a lakások nyíltak. A pince szerepe megnőtt, amikor 1887-ben 2 darab majd’ 8 négyzetméteres sütőkemence került bele, illetve ezzel egy időben már az utcára való lejárást biztosító lépcsők is megjelentek a ház két oldalán. Ezek először szabálytalanul, több helyet elvettek a járdafelületéből, így Moravetz Józsefet ezek átalakítására figyelmeztették a hatóságok pénzbírság ellenében.

5 évvel később az első emelet is felkerült az épületre, így további 8 lakással bővült a belvárosi lakóház. A ráépítés mellett a földszinti homlokzat is megkapta mai, letisztultabb arcát. A lakások méretei különbözőek voltak, így több társadalmi rétegnek adtak otthont. Volt, amelyik csupán egy konyhából és egy szobából állt, illetve olyan is, ami a konyhán kívül három szobával és egy előszobával is rendelkezett.[2] A földszinti utcafrontra néző szobák sokáig üzemeltek üzlethelyiségekként, melyek idővel megszűntek. Az idő múltával igény volt a korszerűsítésekre, legfőképpen a vizesblokkok kialakítására a lakásokon belül, ugyanis sokáig egy közös mellékhelyiség volt a földszinten. Erre a problémára viszonylag egyszerű megoldást találtak: a konyhákat válaszfalakkal több helyiségre osztották.[3]

Az épület napjainkban is gyönyörű, de most már összesen 18 lakással rendelkezik, üzlethelyiségként pedig csak a bal oldali pincerészt használják, melyben edzőterem működik.

Moravetz József kevésbé ismert mérnök volt, habár számos terve megvalósult, legfőképp Budapesten. Több társulásnak is a tagja volt – például a Kelenföldi házépítő szövetkezetnek, ahol ő maga is cégvezető volt[4] (a cég sajnos megalakulása után 3 évvel, 1898-ban felszámolás alá került).[5] Az építőmester több évig élt a 13. szám alatt nejével, Reisner Katalinnal,[6] majd ugyan elköltöztek, de ezután is az Almássy téren maradtak. Moravetz József 1919-ben hunyt el, halálát az Építő Ipar nevű folyóirat közölte.[7]


Szemelvény forrása: TOLNA MEGYEI KÖZLÖNY, 1897. 25. évf. 48. sz. p. 3. [HUNGARICANA]

Az épület 133 év alatt sok-sok lakót befogadott, különböző történetekkel, személyiségekkel és szakmákkal. Laktak itt ügynökök, varrónők, hivatalnokok, kereskedők és sütők is.[8] Itt élt Várnai Jenő színész;[9] Müller Gyula mérnök, aki a brandenburgi Brennabor-Műveket képviselte, amelynek autói több nemzetközi versenyt megnyertek[10]; Schwarz László kereskedő, aki ellen eljárást indítottak a „hólabdarendszer” miatt;[11] és még sokan mások, akik megannyi történettel gazdagították a ház történetét.

Sources

Events of the house