Zárt ház

Attila út 29. [Rakovszky-udvar]

+9
 • Parcel Number:

  6348
 • Second address:

  Váralja utca 25.
 • Photo:

  Gyulai Szilvia
 • Research:

  Randjelovic Iván, Halasi Dóra (2015)
 • Volunteers:

  Lehoczki Tamás, Márton László (2015)

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az Attila út 29. szám alatt egy ötemeletes ház építésére már 1914-ben megkapta az engedélyt a telek és a rajta álló épület akkori tulajdonosa, Büchler Lajos,[1] de a ma is látható épület csak 1925 és 1927 között készült el Jendrassek Alfréd tervei alapján.[2] A bérház helyén korábban egy földszintes ingatlan állt, melyet 1897 és 1905 között többen is birtokoltak.[3] 1924-ben vette meg a telket a Magyar Királyi Belügyminisztérium Kivándorlási Alapja (MKBKA),[4] mely a földszintes ingatlant lebontatta és helyére megépítette a 28 lakásos ötemeletes bérházat (az alagsor is egy szintnek számít). A ház rendeltetése szerint otthont biztosított a belügyi köztisztviselők és a magasabb beosztású alkalmazottaknak. A magánlakásokon kívül volt egy közös társalgó helyiség, a biliárdszoba és egy étkező.[5] A korabeli szokásokhoz híven a cselédek kisebb ajtókon és a melléklépcsőn közlekedhettek. A nagyobb lakások magukban foglalták a cselédszobákat is (kisebb ajtókkal, ablakokkal),[6] ma itt konyha található. Az udvaron látható lépcső egykor a Várig folytatódott, a lépcső alatti befalazott katakomba a Vár alatti alagútrendszerrel volt összeköttetésben.[7]


Krisztinaváros (1910 körül)
Kép forrása: FSZEK [HUNGARICANA] [leltári szám: K000979]

1946 óta él a házban Dadi néni, aki 2015 novemberében töltötte 101. életévét, és fiatal korában a Tabáni Spartacus SE-ben teniszezett. Ő mesélte és mások elbeszélésből tudjuk, hogy a 1944-45 telén bombatalálat érte a házat, mely a ház bal sarkát teljesen leszakította. Ezért nincsenek ma ablakok azon a részen. Sajnos sok gyermek is áldozatul esett ekkor, ők a bejárattal szemben a kertben vannak eltemetve.


Háborús romok az Attila utcában (1945)
Kép forrása: FSZEK [HUNGARICANA] [leltári szám: 080961]

A belügyminisztériumi épületeknek feltétele volt a légoltalmi pince,[8] ebből itt kettő is van. Az alagsori folyosó végén kazánház állt. A keresztfolyosó jobb oldali végén mosókonyha volt, bal oldali végén konyha, étkezde, biliárdszalon. A konyhára csengő volt bekötve, cselédek hozták fel a fogásokat. A hátsó lépcsőházból nyíltak a cselédlakások. A liftet a ’70-es években építették be. A ház padlásan itt is mosókonyha és szárító volt eredetileg,[9][10] de ez a funkció az idő változásával átalakult. Ma már csak a gépházat találjuk a padláson. A 2000-es évek elején lehetőség nyílt a felújításra, amikor a gerendák nagy részét kicserélték, a tetőt teljesen újra cserepezték és alászigetelték, mellyel azt is védik, hogy a galambtetemek ne kerüljenek be a padlástérbe.

Rakovszky István, volt belügyminiszter a ház névadója. [11] Vörös márványtáblája ma már nem látható, de ha a főbejárat fölött, kőbe vésve azt olvassuk: Rakowsky-udvar, akkor jó helyen járunk. 1997 óta a 4. emeleten működik a Váncza Művek Építészeti Műterem és a Studio-F Kft., amik felújították az egyik jelenleg irodaként és műteremként funkcionáló lakást. Megmaradtak az eredeti eslingeri fa-redőnyök, valamint az ablakok keretei. A párkányokat ki kellett cserélni, s ütközőléceket tettek az ablakok mellé. A műteremlakás érdekessége, hogy belül nincs tartószerkezet, a két kémény helyettesíti azt. A konyhában a falakat stucco veneziano borítja.

Events of the house