Zárt ház

Balzac utca 43.

+3
 • Architect:

  Hofstätter Béla
 • Built:

  1933, 1934, 1935
 • Build by:

  dr. Farkas Samu
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  25259/5
 • Photo:

  Szokodi Beáta
 • Research:

  Bognár Melinda

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Balzac utca mely a Szent István parktól a Váci útig nyúlig az 1928-as Fővárosi Közmunkák Tanácsa által kiadott rendezési rendelet eredménye. Ezen rendelet határozott a Szent István park létesítéséről, és Újlipótváros egységes megjelenéséről, az 5-6 emeletes háztömbök keretes kialakításáról. A Balzac utca 43, mely az építés évében még Korall ucca 37-ként szerepelt, 2 főhomlokzattal rendelkező saroképület. Egyik homlokzata a parkra és a Margitszigetre, másik homlokzata a Balzac utcára néz. A főbejárat a mellékutca felől nyílik, hangsúlyos beugróval kovácsoltvas kapu tárja fel az épület jelentős lépcsőházát, mely a környék legszebbjei között van számontartva. Márvány burkolatú lépcsőfokok és kovácsoltvas korlát díszíti. Alapos, részletgazdag kialakítás része a postaládák finom illeszkedése is. Eredetileg szintenként egy három szoba-hallos és két két szoba-hallos lakás kapott helyet. Minden lakást egyedülálló karakterrel alakítottak ki; a legnagyobb a sarkon helyezkedik el, átforduló terasszal. Az épület belseje pillérvázas, a későbbi korok belső átalakításait nem kötötték, szinte teljesen szabadon átrendezhetőek a terek. Rögtön az építés után 2 évvel már át is alakították a 6. emeletet.

A II. világháború ideje alatt felkerült a csillagos házak listájára -- a csillagos ház a zsidók részére kényszerlakóhelyül kijelölt ház 1944 júniusa és decembere között. A vidéki települések többségétől eltérően a fővárosban eleinte nem zárt gettóba kényszerítették a zsidókat, hanem mintegy kétezer, sárga csillaggal megjelölt lakóépületet jelöltek ki számukra. Ezután védett ház lett, ami azt jelenti, hogy a semleges államok képviseleteinek védelme alatt álló zsidók lakóhelyül jelölték ki 1944 novemberében. Ilyen épületben lakni elvileg kedvezőbb helyzetet jelentett, de a gyakorlatban így is sokan áldozatul estek a nyilas fegyveresek akcióinak (Csillagos házak honlap). A háború után az egész épületet érintő jelentős átalakítás nem történt, csak gépkocsitároló és a földszinti üzlethelyiségek megszüntetése zajlott.

 

Events of the house