Zárt ház

Belgrád rakpart 21.

+7
 • Architect:

  Tőry Emil
 • Built:

  1899
 • Build by:

  Kollerich Lajos
 • Builder:

  Havel Lipót
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  23843
 • Photo:

  Szokodi Bea
 • Research:

  Jeney András

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A 208,65 négyszögöl alapterületű telket 1857-ben vásárolta meg Kollerich Pál és felesége, Wagner Mária. 1899. június 28-án 60 000 forintért Kollerich Lajos és neje, született Steinbach Sarolta tulajdonába került.[1]

1897 előtt egy még ismeretlen nevű tervező tervei alapján az igen neves és termékeny építőmester Havel Lipót (1847-1933) irányításával 3 emeletes palotabérház épült neobarokk stílusban. Ennek homlokzatát 1899 után átépíttette az új tulajdonos, Kollerich Lajos, elnyerve annak ma látható, továbbra is 3 emeletes, neobarokk formáját. A tervező Tőry Emil (1863-1928) volt.  Miután archív fotó és engedélyezési iratanyag eddig nem került elő, elképzelhető, hogy az első homlokzat esetleg nem épült meg.

Röviden ismertetjük a korábbi (vagy nem megvalósult) homlokzatot a tervanyag alapján. 6 tengelyes volt, a bal szélső tengelyt torony hangsúlyozta. E tengelyben az első két emeletet két kolosszális oszlop kapcsolta egybe. Minden szinten egyenesen záródtak az ablakok, fölöttük gazdag barokkizáló ornamentika volt látható.[2]

Tőry Emil és Pogány Móric egymással társas viszonyban alkották meg műveik többségét. Egyik főművük az Adria Biztosító Társulat székháza a Deák téren. Az Astoriánál 1912-ben lebontott Nemzeti Színház helyére az ő tervük alapján épült volna meg az új Nemzeti Színház, ha a kivitelezést nem sodorta volna el az első világháború.

A ma látható, Tőry-féle homlokzat 4 axisos (tengelyes), a középső kettő enyhe kiülésű rizalitot képez. A második emelet a piano nobile (kiemelt szint), de ez az alaprajzban nem mutatkozik meg. A földszint és a második emelet fölött osztópárkányok húzódnak. Tehát az első és második emelet egy egységet képez. E szinteken a ház szélei és a rizalit szélei armírozottak. A homlokzaton elszórtan konzolok tartotta erkélyek vannak, a legpompásabbak a rizaliton lévő második emeletiek.

A kapualj stukkókkal és kovácsoltvas kandeláberekkel díszített. Az egyik ajtó fölött, az oromzatban még látható az iroda felirat, nyílván az építtető család, a Kollerich Pál és Fiai sodronyszövet-, fonat és szitaáru-gyárának emlékét őrizve. Ennek megőrzéséért elismerés illeti a ház egykori és mai lakosait.

Az első épület tervein és a ma látható épületen a belső udvari homlokzatok megegyeznek. A vasrácsos függőfolyosókat nagyméretű konzolok tartják. A földszinti, egyenes záródású nyílásokat hangsúlyos zárókövek díszítik. Az első emelet nyílásai félkörívesek, és hullámos vonalú stukkók gazdagítják. A második és harmadik szint nyílásai egyenesen záródnak, és szögletesebb, geometrikusabb stukkók díszítik őket. A hátsó oldal négyemeletes, jóllehet az utókor konstrukciójaként.

Az építtetők alapították 1851-ben a Kollerich Pál és fiai első magyar sodronyszövet-, fonat és szitaáru-gyárat. A cég irodája ebben az épületben volt található, de a szomszédos, 20. szám alatti épületnek is e család volt a megrendelője. Maga a gyárépület a IX. kerületben, a Márton utca 15. alatt működött, melynek egykori épületei lényegében még ma is állnak. A cég kerítéseket, kapukat, kerti pavilonokat, erkélyrostélyokat gyártott, sodrony- és rácsmunkákkal foglalkozott, mint ahogy az az egykori Vasárnapi Újságban elhelyezett számos hirdetésükben is olvasható volt.

--

FORRÁSOK

[1] BFL XV. 37. c. Pesti Telekkönyvek 25. számú telekkönyvi betét

[2] BFL XV. 17. d. 329. 23843.

Events of the house