Zárt ház

Belgrád rakpart 24.

 • Architect:

  Riva József
 • Built:

  1907
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  23853
 • Photo:

  Szokodi Bea
 • Research:

  Szarka Zsófia

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

1907-ben épült, tervezője Riva József, építője Heinrich Alajos. Háromemeletes szecessziós bérház a Belgrád rakpart és a Molnár utca között. Kezdetben Schaabe Eleonora tulajdonában van, 1899-től a Fővárosi Közmunkák Tanácsához kerül, 1912-ben Heinrich Alajos és neje, 1930-tól a Német Birodalmi Kincstáré az épület. A homlokzaton egy emléktábla jelzi, hogy ebben a házban élt Vámbéry Ármin (1832-1913) a Magyar Tudományos Akadémia tagja.
Homlokzata egyszerű, klinker téglás berakással, I. emelet közepén félkör alakú kiugró résszel, II-III emeletén egy-egy erkély húzódik, kapuja fa és kovácsoltvas kombinációja, előterében fa borítású fal, belső faajtó, márványkő és bolthajtás.
A németkövetség palotáját először 1922-ben alakítják itt ki, Havel Lipót tervei alapján. 10 évvel később Csaják Kálmán a Magyar Királyi Belügyminisztérium részére a teljes épületben irodákat alakít ki. 1949-ben újabb átépítésre kerül sor, ekkor a Magyar Nők Demokratikus Szövetségének Központi Székházának ad otthont Soltay Sándor tervei alapján.
A házban rengeteg egyesület, szövetség megfordult, például: Fényes szellők baráti kör, Rákóczi Szövetség, Pest-Budai Petőfi Egyesület, Honismereti Szövetség, Társadalmi Egyesülések Szövetsége, Magyar Cserkész Csapatok Szövetsége, Magyar Szellemi Védegylet, Volt Hadifoglyok Baráti Köre, Város-község Védő és Szépítő Egyesületek Szövetsége (e szövetség alapító tagja a Budapesti Városvédő Egyesületnek).
De ülésezett itt a Hazafias Népfront Országos Tanácsának Elnöksége is:
„Ülést tartott a Hazafias Népfront Országos Tanácsának Elnöksége
Pénteken a Népfront Belgrád rakparti székházában Kállai Gyulának, a Hazafias Népfront Országos Tanácsa elnökének, az MSZMP Politikai Bizottsága tagjának elnökletével ülést tartott a Hazafias Népfront Országos Tanácsának Elnöksége. Megjelent a tanácskozáson Dobi István, a Népköztársaság Elnöki Tanácsának Elnöke, Rónai Sándor az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, Gáspár Sándor, az MSZMP Politikai Bizottságának póttagja, Bognár Rezső, Harrer Ferenc és Z. Nagy Ferenc, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának alelnökei. Szakasits Árpád, az Országos Béketanács elnöke. Az elnöki megnyitó után a napirend első pontjaként dr. Ortutay Gyula főtitkár referátuma alapján az elnökség megvitatta a népfront-mozgalom munkájának időszerű kérdéseit.” Dunántúli Napló, 1961 március (18. évfolyam)
Az 1956-ban megalakult Országos Nemzeti Segély központja is itt volt, amely az ’56-os események hatására jött létre, „a károk helyreállítása, a sebek mielőbbi begyógyítása érdekében”.(Dunántúli Napló, 1956 november (13. évfolyam)
1957 június 21-én a Magyar Nők Országos Tanácsa szervezett az épületben gyűlést a disszidált gyermekek szüleinek, hogy azok minél hamarabb hazakerüljenek. A gyűlés előadója Csohány Gabriella írónő volt.
„A külföldön kallódó magyar gyermekekért
A Magyar Nők Országos Tanácsa egyik legfontosabb feladatának tartja a külföldre távozott gyermekek hazahozatalát, ehhez elengedhetetlenül szüksége van a szülők támogatására. Ezért június 21-én, pénteken délután 5 órára a Belgrád rakpart 24. szám alá gyűlésre hívja a disszidált gyermekek szüleit, mert az eddiginél többet és gyorsabban kell cselekedni idegenben kallódó gyermekeik hazatérése érdekében, különösen azért, mivel egyre több fiatalt csábítanak a tengerentúlra, ahonnan még súlyos anyagi áldozatok árán is kétséges a visszatérés. A pénteki gyűlés előadója Csohány Gabriella lesz.” Dunántúli Napló, 1957 június (14. évfolyam)
Kétévi kényszerszünet után 1988-ban itt indul újra a Rakpart-klubb. Annak idején azért függesztették föl a tevékenységét, mert egy 1956 értékeléséről rendezett vitában minden álláspontnak szabad teret adott. Végül a Hazafias Népfront jóvoltából ugyanott kezdheti újra a klub, ahol valaha elindult. Összejöveteleiket péntekenként délután 6-11ig tartották.
Az újraindult klub első vitaestjeinek programja:
- 1988. február 12.: „Reformországgyűlés, 1987” – Vitaindító: Király Zoltán képviselő
- 1988. február 19.: „Kiútkeresők” – a politikai intézményrendszer és az értelmiség érdekvédelme – Vitaindító: Őry Csaba szociológus és Gyarmati György történész
- 1988. február 26.: „A nyilvánosság kockázatai” – Vitaindító: Halmai Gábor jogász és Hirschler Richárd újságíró
- 1988. március 4.: „Új szegénység” – Vitaindító: Szalai Júlia szociológus Beszélő, 1. évfolyam 23. szám (1988/1.)4
Végül az épület a Kisgazdapárt kezelésébe került, így tetején sokáig látható volt a párt emblematikus felirata.
Bár voltak tervek a Világörökséghez méltó felújítására, ez nem valósult meg, a helyére Boutique hotelt terveztek, melynek bontási és építési munkái már folyamatban vannak. A brit Brook Henderson Group Ltd. befektetői csoport a Gellért-hegyre néző hotelben 82 szobát, 10 lakosztályt és egy kétszintes mélygarázst alakít majd ki. A kisgazdák 2002-es parlamentből való kiesése után a patinás épület a történelmi párttal együtt szó szerint romlásnak indult. A volt székház nem műemlék, az épületre vonatkozóan nincs folyamatban eljárás a hivatal előtt. A jellegzetes neonreklámjáról is ismert FKGP egykori otthonát párton belüli viták, különféle pereskedések és értékesítési próbálkozások után (2002-ben az azóta csődbe jutott milliárdos, Szeremley Huba is hotelt akart belőle kialakítani), a parlamentből addigra kiesett kisgazdák 2007-ben eladták a Migdal Magyarország Kft.-nek. A vételár 1,2 milliárd forint volt. A luxemburgi hátterű ingatlantársaság nem nyúlt hozzá a Gellért-hegyre néző épülethez, amelyet a külföldi anyacég 6,5 millió eurós jelzálogjoga is terhelt. Az épület állaga folyamatosan romlott. A 2013-ban a Zoboki Demeter és Társai Építésziroda Kft. által elkészített tervek még a műemléktervtanács előtt is jártak, de végül nem valósultak meg. (http://tervlap.hu/cikk/show/id/4549 )

Events of the house