Zárt ház

Belgrád rakpart 25.

+9
 • Architect:

  Hubert József
 • Built:

  1899
 • Build by:

  Chmel Gusztáv
 • Builder:

  Hubert és Móry
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  23854
 • Photo:

  Szokodi Bea
 • Research:

  Reinisch Orsolya

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Belgrád rakpart 25 szám alatt lévő ház zártsorú, három emeletes, historizáló stílusú. Az épületnek nem csak a rakpart felé van homlokzata, hanem a Molnár utca felé is. 1899-ben épült Chmel Gusztáv megbízásából. Az épületet tervezte és kivitelezte Hubert József okleveles mérnök. Az akkori címe Ferenc József rakpart 25. volt, a másik címe az Aldunasor 10.
Chmel Gusztáv aki, zongora gyáros- és kereskedő, magyar királyi kereskedelmi tanácsos, ő és felesége Fleischinger Paulina 1890-ben szerezték meg az akkor még Ferenc József rakpart 25 sz. telek tulajdonjogát. Chmelék egyetlen lánya, a nászéjszakáján halt meg a bécsi szállodai tűzvészben, ezért a vejük Walla Géza lett az örökös. Aki az unokahúgaira, Walla Edit és Klárára hagyta. Walla Edit Dr. Salacz Pálhoz, Walla Klári pedig Dr. Denk Arnoldhoz mentek feleségül. A házat 1952-ben államosították.
Az épületnek egy 25 m² belsőudvara és két lépcsőháza van. Belső udvar körül függőfolyosó található, amelyről nyílnak a lakások. A földszinten üzlethelyiségeket alakítottak. A lakások 4-5 szobások voltak és közművesítettek. A két homlokzati oldalon lévő lakások nagyobbak, mint az udvarra nézők. 1929-től van adat a lakások átalakításairól. 1940-ben légvédelmi óvóhelyet alakítottak ki a pince szinten, aminek vészkijárata a Molnár utcára nyílt. A házból egy családot telepítettek ki a gettóba a zsidótörvények miatt. 1944-ben Dunai homlokzata megrongálódott az Erzsébet híd felrobbantása miatt. Molnár utca felőli oldalán két emeleti szintet bombatalálat ért. Budapest ostromakor a lakókat kitelepítették az otthonukból és helyükre ideiglenesen beköltöztek az oroszok. 1945-ben térhettek vissza a kifosztott lakásukba. 1969-70-ben egy fagylaltüzemet és egy hírlapelosztót alakítottak ki a Molnár utca felőli fronton. Ciba Geigy gyógyszer forgalmazónak is volt egy bemutatóterme a házban. A 90-esek években egy a belsőudvara néző lakásnak volt a bővítése, amelynek következtében megváltozott a belsőudvari homlokzata.
A Belgrád rakparti homlokzata szimmetrikus, közepén második emeletig loggia található. A loggia két oldalán két-két ablak található. Az első emeleti ikerablakok fölött kiugró szemöldökpárkány látható. A párkány köztes részén üres címerpajzs van, amit puttók tartanak. A második emeleti ablakoknak hasonló a kiosztása, de a domborműi egyszerűbbek és nem található szemöldök párkány fölöttük. A loggia centrális kialakítású, törtívű és zárt. Három ablaka van, amelyből a középső szélesebb, mint a két oldalsó. Ennek a két ablaknak báboszlopos, kőmellvértes erkélye van. Az loggia ablakai fölött is van kiugró szemöldökpárkány, de a dombormű is egyszerűbb. A harmadik emelet ablakainak könyöklője alatt övpárkányban kőbábos mellvért van. A harmadik emeleten nyitott, kőbábos törtívű erkély van a két emeletnyi loggia felett. Ezen az emeleten lévő ablakok felett emberfej központú ornamentika található.
A tetőereszt sűrűn elhelyezett íves kőkonzolok tartják. A homlokzat szimmetriatengelyében hullámos ívű tetőoromzat található, aminek egy félkörzáródású ablaka és 6 kőbábos mellvértje van.
A ház kapuja a homlokzat bal sarkában található. A kapu 3 lépcsőfokkal magasított és ívzáródású. A kapuja kívül-belül faragatott. A kapu felső egyharmadában ablak található, ami az előtér bevilágítását biztosítja. A ház kapuja mellet két oldalsó kapunyílás található. Ezek kisebb méretűek, a bal szélsőben található egy fa ajtó, míg a másik egy befalazott nyílás. Központi kapu két oldalsó falpillérjén egy-egy robosztus féltestű alak tartja a szemöldök párkányt. Az oldalsó kapunyílások melletti falpilléreken váza dombormű helyezkedik el. Központi kapu fölött üres címerpajzs. Egy virágfüzér köti össze a vázákat, a féltestűeket és a középen lévő címerpajzsot.
A Molnár utcai homlokzata szimmetrikus és dísztelen. Három kiugró erkélye van, ami az első emeleten a középső ablaknál, a második emeleten a második és a negyedik ablak előtt található. Az erkély korlátja kőbábos.
A lépcsőház padlóját stilizált virágmintás és szőnyeg mintás díszburkolat fedi, ahogyan a falait is.
--

FORRÁSOK:

Budapest Főváros Levéltára, Tervtár, hrsz.: 23854

Adalékok a Belváros történetéhez (a Budapesti városvédő egyesület kiadása)

Déry Attila: Belváros-Lipótváros

Sources

 • (1) ()

Events of the house