This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

  1911-ben épült, az ötemeletes ház, Schiffer Mór és neje megbízásából. A házat Schwarz Jenő és Horváth Antal tervezte.

  A bérház korábbi címe Ferenc József rakpart 26.,  Aldunasor 9. és Hal tér 4. A lakásai különböző méretűek, és központi fűtésük már akkor volt. A földszinten üzletek lettek kialakítva, amelyek az évek során mindig változtak.

  A bérház mind három homlokzata más, de díszítésükben, stílusokban hasonlóak. A Belgrád rakpartról nyílik a főbejárata. A ház két sarkán a homlokzat síkja körívben kiugrik, ami az első emelettől a negyedik emeltig fut, majd az ötödiken egy erkély van kialakítva rajta. Egyedül a Molnár utcai homlokzata szimmetrikus, ha a sarokkiugrást nem vesszük figyelembe. Középen lévő négy ablak sávjában is kinyúlik a homlokzat az első emelettől a negyedikig. Középtengelyében az első és a harmadik emeleten loggia található, míg a másodikon és a negyediken a két oldalsó ablak előtt erkély ugrik ki konzolosan. A bérháznak többi oldalára is jellemző, a homlokzat síkjának a változása.

  Az épület falán három emléktábla található, az egyik Irányi Dánielről, aki 1848-as szabadságharcban vett részt. Valamint itt található Liszt Ferenc emléktáblája is, amin az szerepel: „Itt állott a Hal tér 4. számú ház, amely 1875-1879 között otthont adott az akkor alakult Zeneakadémiának és első elnökének Liszt Ferencnek.” Az utolsó a ház egyik régi lakójának állít tiszteletet, Ligeti Lajosnak, aki professzor és az Akadémia elnöke volt.

  FORRÁSOK

  Budapest Főváros Levéltára, Tervtár, hrsz.: 23855

  Adalékok a Belváros történetéhez (a Budapesti városvédő egyesület kiadása)

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby