This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

  Az 1967-69 között épült lakóház a II. kerületben a Bem rakpart, Fő utca, Csalogány utca és Vitéz utca által határolt épülettömb déli lezáró eleme. Az épület három oldala szabadonálló, a negyedik oldal pedig a meglévő épületek tűzfalához csatlakozik.
  A tömb északi felén Molnár Péter EGI székháza található, melyet 1967-68-ban építettek, ehhez a dunai oldalon csatlakozik egy lakóépület (Balogh István LAKÓTERV – 1970). Terveit Vedres György (Budapest, 1934 – Budapest, 1987) Ybl Miklós díjas építész készítette 1964-65-ben. Vedres György 1958-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd később a Budapesti Városépítési Tervező Vállalatnál dolgozott, közben 2 évet (1966-67) London Város Tanácsának tervezőirodájában is. 1960-tól docens a Budapesti Műszaki Egyetem Lakóépülettervezési Tanszékén, valamint több szakcikke is megjelent. Munkássága során tervezett több modern üzletet, lakóházat és irodaházat is, egyik fő alkotása Budapest belvárosának részletes rendezési terve (1970-76). Vedres György özvegye díjat alapított férje emlékére, melyet 2013 óta évente egy építész kaphat meg, és a Magyar Építőművészek Szövetsége Elnöksége ítéli oda. A lakótömb 1967-69 között épült fel, generálkivitelezője a Középületépítő vállalat volt. A vállalat jogelődje 1948-ban jött létre MÉMOSZ Építőipari Termelőszövetkezet Állami Vállalat néven, ez volt az első állami vállalat az építőiparban. Építésvezető Dózsa György, OTP lakóház

  A szomszédos épületekhez egyszerűen csatlakozik erőteljes tömegével és plasztikus homlokzatával.
  Az épület Duna-part és Fő utca felőli része vízszintes sávokkal dinamikusan kialakított, erős fény-árnyék kontraszt hatású. A Csalogány utca felül pedig teljesen plasztikus főtömegű. Erkélyei a földszint felett konzolosan előugróak.
  Homlokzati felületeti világos és sötét tónusú kőburkolat adja. A világos burkolat anyaga haraszti keménymészkő, ezzel borítottak a loggia födémsávjai, a virágtartós mellvédek és a tetőterasz mellvédfala. A sötét tónus alapanyagát bolgár gloyenne adja a loggia elválasztófalaihoz és az épület hátsó szövetburkolatához a földszinttel együtt.
  A szoba és a mennyezet síkja összefut és a négyszárnyú erkélyajtókkal biztosított a maximális fénybevezetés. A nyílászárók takaróelemei a külső felületen grafitszürke, belül fehér színűek. A lakóház két nagy világítóudvarral rendelkezik, az egyik a lépcső és közlekedő tér, a másik a két nagyobb szélső lakás konyháinak szellőzését és világítását biztosítja. Főbejárata a Bem rakpart felőli oldalon található, a Fő utca felől a házat és az üzleteket kiszolgáló mellékbejárat és szemét és salak kijárat kapott helyet. A földszinten a lakókat kiszolgáló helyiségek (gyermekkocsi tároló, szeméttároló, pincelejárati lépcső) mellett két üzlethelyiség található. A lakóház összesen 72 lakást foglal magában, ezek közül szintenként a tömb két szélén levők 3 szobával és étkezővel ellátottak és 90 m2 alapterületűek, 7 pedig 1 és fél szobás, 53 m2 nagyságú.

  A tömbnek pincéje is van, valamint a 8 emelet tetején közös tetőterasz található. A földszinten működött a Rozmaring Termelőszövetkezet virágüzlete, valamint a Délbudai Vendéglátóipari Vállalat “Te meg én” nevű cukrászda-eszpresszója. A Te meg én eszpresszó nyitásakor nagyon modernnek számított, berendezésében különbözött a klasszikus ötvenes évekbeli vendéglátó-helyektől. Kialakításában akkor az is egyedi volt, hogy a vendégek külön félig-meddig szeparált boxokban foglalhattak helyet, a presszóban többször tartottak időszakos fotókiállításokat. A házban több külföldi, több híresség is lakott, például Laux József, az Omega dobosa és Adamis Anna az együttes szövegírója.

  Jelenleg a FŐTÁV, Fővárosi Vízművek, Díjbeszedő Holding, az FKF Zrt., DHK közös ügyfélszolgálata működik itt és egy bútorüzlet. 1882-ben ezen a címen még két különálló ház volt. A Csalogány utca 1. címen lakott többek között az 1910-es években Simonyi-Semadam Sándor (1864-1920) egykori miniszterelnök, ügyvéd, politikus. A Bem rakpart 29-30 szám alatt 1912-től a baptista hitközségé volt, 1925-től a felekezet villaszerű kollégiuma működött itt. Az egy emeletes, pincével ellátott kollégiumot Popper Zsigmond és társai építették. Az épület a II. világháborúban a bombázások során megsemmisült, a telken hosszú évekig egy mély bekerített gödör volt.

  Teljes dokumentáció ITT

  FORRÁSOK:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Vedres_György [utolsó elérés:2017.03.11.]

  http://mek.hu/?link=Vedres_Gyorgy_dij_2016 [utolsó elérés:2017.03.11.]

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/02/25/csodbe_ment_a_kozepuletepito/ [utolsó elérés:2017.03.11.]

  Magyar Építőművészet, 1970, 4. Lakóépület üzletekkel, Bp II., Bem rakpart, Építész Vedres György (BVTV) 10-14.

  Elek Lenke: Te+én – Budapest, 2015. (38. évfolyam) 7. szám július

  Budapesti Városvédő Egyesület, Adalékok a Víziváros történetéhez, 1991

  Budapesti Czim- és Lakásjegyzék, 1912

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby