Zárt ház

Bem rakpart 30.

+8
 • Architect:

  Vedres György
 • Built:

  1967
 • Build by:

  Középületépítő Vállalat
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  14451, 14452
 • Second address:

  Fő utca 49., Csalogány utca 1.
 • Research:

  Szabó Ágnes

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az 1967-69 között épült lakóház a II. kerületben a Bem rakpart, Fő utca, Csalogány utca és Vitéz utca által határolt épülettömb déli lezáró eleme. Az épület három oldala szabadonálló, a negyedik oldal pedig a meglévő épületek tűzfalához csatlakozik.
A tömb északi felén Molnár Péter EGI székháza található, melyet 1967-68-ban építettek, ehhez a dunai oldalon csatlakozik egy lakóépület (Balogh István LAKÓTERV - 1970). Terveit Vedres György (Budapest, 1934 - Budapest, 1987) Ybl Miklós díjas építész készítette 1964-65-ben. Vedres György 1958-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd később a Budapesti Városépítési Tervező Vállalatnál dolgozott, közben 2 évet (1966-67) London Város Tanácsának tervezőirodájában is. 1960-tól docens a Budapesti Műszaki Egyetem Lakóépülettervezési Tanszékén, valamint több szakcikke is megjelent. Munkássága során tervezett több modern üzletet, lakóházat és irodaházat is, egyik fő alkotása Budapest belvárosának részletes rendezési terve (1970-76). Vedres György özvegye díjat alapított férje emlékére, melyet 2013 óta évente egy építész kaphat meg, és a Magyar Építőművészek Szövetsége Elnöksége ítéli oda. A lakótömb 1967-69 között épült fel, generálkivitelezője a Középületépítő vállalat volt. A vállalat jogelődje 1948-ban jött létre MÉMOSZ Építőipari Termelőszövetkezet Állami Vállalat néven, ez volt az első állami vállalat az építőiparban. Építésvezető Dózsa György, OTP lakóház

A szomszédos épületekhez egyszerűen csatlakozik erőteljes tömegével és plasztikus homlokzatával.
Az épület Duna-part és Fő utca felőli része vízszintes sávokkal dinamikusan kialakított, erős fény-árnyék kontraszt hatású. A Csalogány utca felül pedig teljesen plasztikus főtömegű. Erkélyei a földszint felett konzolosan előugróak.
Homlokzati felületeti világos és sötét tónusú kőburkolat adja. A világos burkolat anyaga haraszti keménymészkő, ezzel borítottak a loggia födémsávjai, a virágtartós mellvédek és a tetőterasz mellvédfala. A sötét tónus alapanyagát bolgár gloyenne adja a loggia elválasztófalaihoz és az épület hátsó szövetburkolatához a földszinttel együtt.
A szoba és a mennyezet síkja összefut és a négyszárnyú erkélyajtókkal biztosított a maximális fénybevezetés. A nyílászárók takaróelemei a külső felületen grafitszürke, belül fehér színűek. A lakóház két nagy világítóudvarral rendelkezik, az egyik a lépcső és közlekedő tér, a másik a két nagyobb szélső lakás konyháinak szellőzését és világítását biztosítja. Főbejárata a Bem rakpart felőli oldalon található, a Fő utca felől a házat és az üzleteket kiszolgáló mellékbejárat és szemét és salak kijárat kapott helyet. A földszinten a lakókat kiszolgáló helyiségek (gyermekkocsi tároló, szeméttároló, pincelejárati lépcső) mellett két üzlethelyiség található. A lakóház összesen 72 lakást foglal magában, ezek közül szintenként a tömb két szélén levők 3 szobával és étkezővel ellátottak és 90 m2 alapterületűek, 7 pedig 1 és fél szobás, 53 m2 nagyságú.

A tömbnek pincéje is van, valamint a 8 emelet tetején közös tetőterasz található. A földszinten működött a Rozmaring Termelőszövetkezet virágüzlete, valamint a Délbudai Vendéglátóipari Vállalat "Te meg én" nevű cukrászda-eszpresszója. A Te meg én eszpresszó nyitásakor nagyon modernnek számított, berendezésében különbözött a klasszikus ötvenes évekbeli vendéglátó-helyektől. Kialakításában akkor az is egyedi volt, hogy a vendégek külön félig-meddig szeparált boxokban foglalhattak helyet, a presszóban többször tartottak időszakos fotókiállításokat. A házban több külföldi, több híresség is lakott, például Laux József, az Omega dobosa és Adamis Anna az együttes szövegírója.

Jelenleg a FŐTÁV, Fővárosi Vízművek, Díjbeszedő Holding, az FKF Zrt., DHK közös ügyfélszolgálata működik itt és egy bútorüzlet. 1882-ben ezen a címen még két különálló ház volt. A Csalogány utca 1. címen lakott többek között az 1910-es években Simonyi-Semadam Sándor (1864-1920) egykori miniszterelnök, ügyvéd, politikus. A Bem rakpart 29-30 szám alatt 1912-től a baptista hitközségé volt, 1925-től a felekezet villaszerű kollégiuma működött itt. Az egy emeletes, pincével ellátott kollégiumot Popper Zsigmond és társai építették. Az épület a II. világháborúban a bombázások során megsemmisült, a telken hosszú évekig egy mély bekerített gödör volt.

Teljes dokumentáció ITT

--

FORRÁSOK:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vedres_György [utolsó elérés:2017.03.11.]

http://mek.hu/?link=Vedres_Gyorgy_dij_2016 [utolsó elérés:2017.03.11.]

http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/02/25/csodbe_ment_a_kozepuletepito/ [utolsó elérés:2017.03.11.]

Magyar Építőművészet, 1970, 4. Lakóépület üzletekkel, Bp II., Bem rakpart, Építész Vedres György (BVTV) 10-14.

Elek Lenke: Te+én - Budapest, 2015. (38. évfolyam) 7. szám július

Budapesti Városvédő Egyesület, Adalékok a Víziváros történetéhez, 1991

Budapesti Czim- és Lakásjegyzék, 1912

Events of the house