Zárt ház

Bem rakpart 52.

+3
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  13480/2
 • Photo:

  Léstyán Bence
 • Research:

  Jeney András

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az egykori Margit rakparton álló, háromemeletes, neobarokk épület folyamparti homlokzata 3+1+3 tengelyes. A középső tengely rizalitként előrelép, és két széle, valamint a teljes homlokzat két széle is falsávokkal és pilaszterekkel hangsúlyozott.

A kváderozott földszint középső tengelyében nyílik a portál, ami fölött stukkódíszek találhatók. Az egyenes lezárású ablakokat zárókő hangsúlyozza.

Osztópárkány fölött következik a piano nobile (kiemelt szint). Itt a szélső tengelyekben keretes-szemöldökös ablakok és keretes-szegmensíves oromzatos ablakok váltják egymást. A középső tengely páros nyílását tört háromszögű oromzat zárja, benne stukkó címerrel. Elképzelhető, hogy az itt kialakított erkély az utókor műve, mert modern konzolok tartják, és a vasrács is meglehetősen modern ízű.

A második emeleti ablakok keretes-szemöldökösek, a rizalit tengelyben pedig keretes, tört szegmensíves oromzatú lezárás látható. A második emeletet a harmadik emelettől osztópárkány választja el, mely egyben a legfelső ablakok könyöklőpárkánya is. Itt valamennyi ablak keretes-szemöldökös. A külső tengelyek között meglehetősen lapos (jelzésszerű) aedikulák nyílnak. Fenn, a kompozíciót díszítetlen koronázó párkány zárja.

A kapualj síkfödémű. Az oldalfalakat falsávok és tükrök tagolják, felső részükön maszkos és groteszkes stukkó díszekkel. Fenn fogsoros párkány húzódik. A lépcsőkorlát megjelenésében lehet, hogy eredeti. A függőfolyosós rendszerű udvar falain nem látható ornamentika.

Az épületről építés korabeli tervdokumentáció, és telekkönyvi betét sem maradt fenn, de a Budapesti Czím- és Lakjegyzék alapján következtetve 1900 körül épült.

Itt lakott Holtzspach Aurél építési vállalkozó, a Holtzspach és Hermann cég tulajdonosa és a Magyar Rabitz Vállalat vezetője.1 Előbbi cég volt a kivitelezője például a zentai gimnáziumnak (épült 1906-ban).2

Itt lakott továbbá Grentzner Alajos kárpitos és díszítő, iroda- és lakberendezési vállalkozó3, aki a Koronás Arany Érdemkereszt kitüntetettje volt 1917-ben.4 Felesége, Grentzner Rozália okleveles tanítónő volt.

Ludvig János, a Királyi Kúria bírója is e házban lakott.

E ház lakója volt Szeszlér Sándor (1860-1915) műépítész is. Pályafutását Hauszmann Alajos irodájában kezdte. Főleg kiállítási épületeket tervezett (például az 1896-os millenniumi kiállításon, vagy az 1902-es pozsonyi mezőgazdasági kiállításon).5

Frőhlich Vilmos szénnagykereskedő, a neves író-költő Heltai Jenő második apósának neve is szerepel a ház egykori lakosainak jegyzékében.

Az épület 1904-től több mint egy évtizedig Magyarország legrégibb bankjának, az 1840-ben alapított Pesti Magyar Kereskedelmi Banknak a tulajdonában volt. Az intézmény főépülete a mai Széchenyi tér 1. alatti, Alpár Ignác és Quittner Zsigmond tervezte műalkotás volt. (Abban az épületben ma a Belügyminisztérium működik.) A Bank alapítói között volt számos vagyonos zsidó kereskedőn kívül gróf Széchenyi István is.6

 1. https://archives.hungaricana.hu/hu/lear/Kozjegyzoi/39339/
 2. http://szamattila.blogspot.hu/2011/11/zentai-kirandulasunk-kepei-2011-szept.html
 3. http://gyujtemeny.kiscellimuzeum.hu/gyujtemeny/szamla/741
 4. http://adatbazisokonline.hu/adatbazis/minisztertanacsi-jegyzokonyvek-1867-1944/adatlap/60054
 5. https://hu.wikipedia.org/wiki/Szeszl%C3%A9r_S%C3%A1ndor
 6. https://hu.wikipedia.org/wiki/Pesti_Magyar_Kereskedelmi_Bank

Events of the house