Programs of the house

Boráros tér 3.

+24
 • Build by:

  Amon József
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  36932
 • Second address:

  Lónyay u. 64., Ráday u. 65.
 • Photo:

  Gallé Beáta

Description


,A Vágó testvérek Boráros tér 3. szám alatt található bérháza ékes példa építőművészetük egyediségére. A régióban elterjedt körfolyosós elrendezést alkalmazó 4 szintes házon nyomon követhető a századforduló építészetének sajátos, folyamatosan változó jellege. Főhomlokzatát kiemelt középső rizalitja határozza meg, melyet szalagtagozatok által fülkékre osztott oromfal zár le. Monumentalitását a lekerekített sarkokon átívelő első és legfelső emeleti erkélyek összekapcsolása fokozza.

,Az épület egyértelműen magán hordozza a Quittner Zsigmond által szignált, de Vágó Józsefnek tulajdonított Gresham-palota stíluselemeit. A homlokzati architektúra ugyan nem mészkőből került kialakításra ? mivel ez az építőanyag igen költségesen volt elérhető Budapesten ?, hanem vakolatból, de formaalkotása egyértelműen a kőhasználatot igyekszik imitálni enyhe síkbeli kilépéseivel. Sajátos stílusa remek érzékkel megalkotott középutat mutat Lechner Ödön és a bécsi Otto Wagner munkássága között: a magyaros szecesszió szenvedélyes hullámzása és a bécsi kozmopolita irányzat szigorúbb, geometrizáló stílusa között. Egyértelműen mesterének, Lechnernek hatásának tudható be a hullámos párkány használata, valamint a homlokzatot egykor díszítő homlokzati kerámiaelemek additív, nem egész felületet beborító alkalmazása ? melyek minden bizonnyal a ház 1956-os sérüléseit követő helyreállítása után váltak kevésbé hangsúlyossá.

,Az épület minden apró részletét tekintve egy Gesamtkunstwerk remekmű. Vágó József saját maga dolgozta ki a lépcsőházakban, a belső udvarban, az ablakokon, a kapun látható összetett dekorációt, melynek gyökere a magyar népművészetben keresendő. Fő alapja a növényi ornamentika érzékeny kezelése, igazi éke pedig a madárábrázolások stilizált, remekbeszabott megfogalmazása, melyek a Wiener Werkstätte mozgalomhoz köthetőek. Az egymással szembeforduló galambpárok végigkísérik a Vágó testvérek alkotásait, egészen a Gresham Biztosító székházától Szabadkáig.


Events of the house