Programs of the house

Cházár András utca 10.

+19
 • Architect:

  Lajta (Leitersdorfer) Béla
 • Built:

  1914, 1932
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  iskola
 • Researched:

  2014, 2013
 • Parcel Number:

  32745
 • Second address:

  Abonyi utca 9.
 • Photo:

  Malustyik Mariann

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

1892 és 1895 között három alapítvány is létesült egy általános zsidó középiskola felállítása érdekében, amelyben az alapítványtevők a zsidó elit növekvő vallási közömbösségének és ezzel járó identitásvesztésének az ellenszerét remélték megtalálni. A vázlattervek kidolgozására az iskola-építészetben egyaránt jártas Lajta Bélát és Hegedüs Ármint kérték fel, a megbízást Lajta nyerte el. Az első engedélyezési tervek 1913. júniusi dátumot viselnek, az építkezés júliusban azonban egy ezektől eltérő, csak 1914 márciusában engedélyeztetett második tervsorozat szerint indult meg. A világháború kitörése után leállt az építkezés ? a következő évtizedben a ház az ekkorra elért, szerkezetkész, de burkolatok nélküli állapotában várta a teljesen csak 1931-re, Hegedüs Ármin és Böhm Henrik módosított tervei szerint megvalósuló befejezést. A tanítás épített kereteinek a konkurens intézményekénél nagyvonalúbb kialakítása a kor vezető oktatásügyi szakembere, Kármán Mór által összeállított különleges programnak felel meg. A kilencosztályos gimnázium hároméves szakaszokra bontott oktatásának megfelelően az egyes szinteken három-három osztály tantermei kaptak helyet. Lajta az iskolát nem zárt tömbként, hanem egy nyitott udvart három oldalról körülfogó, funkcionálisan elkülönülő szárnyakkal tervezte meg. A Bálint utcai szárny tartalmazta a tanárit és felette zsinagógát, az Abonyi utcai a tantermeket, az udvari a könyvtárat, a szaktantermeket és a tornatermet. Minden egyes tanteremhez külön osztályfőnöki szoba csatlakozott. Az 1914-es terveken a főbejárat tömbje kívül és belül is radikálisan módosult: a főhomlokzat hatásos központi motívumot nyert, a bejárat mögött monumentális földszinti előtér kapott helyet. A kevéssé kiérlelt első tervváltozattal szemben ezeken harmonikusan elegyednek az archaizáló és az egészen újszerű, történeti előképeket nélkülöző formai megoldások.


További képek és iratok a lajtarchívban: http://lajtaarchiv.hu/muvek/pesti-izraelita-hitkozseg-alapitvanyi-fogimnaziuma-1913-1914

Events of the house