This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

  A Corvin köz 2-es számú épület az 1923 után kialakított épületegyüttes által formázott patkó alakú köz, a mozi bejáratával szemben állva a balkéz felől eső első épület a sorban. A Corvin köz szót a ’30-as években kezdték el spontán használni, hivatalosan 1928-tól Kisfaludy utca volt, a Corvin köz név 1991 óta használatos hivatalos megnevezésében. A területen megelőzőleg a Gschwindt féle szeszgyár állt. A terveket a Corvin köz 2-es számú házhoz Bauer Emil (1883-1956) készítette, több más Corvin közi épülethez hasonlóan. Az építetők a Perl testvérek voltak, a Perl Áruház Rt. tulajdonosai. 

  A ház alaprajz elhelyezkedése miatt szokatlan, háromszög alakot formál, mely a patkó alakú köz felöli oldalán homorú ívet követ. A bérházban egy kis belső udvar körüli függőfolyosóról 3 lakás nyílik. Az épület homlokzata mindhárom oldalán egységes kialakítást mutat, a körút felöli homlokzat 3 tengely széles, másik két oldal 5-5 tengelyes. Az épület földszintje, ahonnét üzletportálok nyíltak és az első emelet egységes sávozásával mintegy lábazatként fogható fel. A földszinti üzletek eredetileg egységesen, fából kialakított portálokkal rendelkeztek, még a 1956-os forradalomról készült fényképeken is látszanak a háttérben az erősen megrongálódott házon. Az első emelet felett sekély kiülésű osztópárkány van. A második emelettől megszűnik a fal sávozottsága. A második és negyedik emelet szintjei között az ablakokat kettős ión fejezetben végződő falpillérek választják el és adnak ritmust a homlokzatnak. Az második emelettől a negyedikig húzódó ablakok alatt egységes enyhe kiülésű sima kazettás díszítés látható, mely mai letisztult hatásával ellentétben a neobarokk stílushoz híven egykor füzérmotívummal kiegészítve ékesítette a házat. Ezek a füzérmotívumok még szintén láthatóak 1956-ban. A motívumra ma a patkó alakú köz oldaláról nyíló bejárati kapu felett láthatunk már csak példát. A markáns negyedik emeleti osztópárkány felett az attikaszinten a ión fejezetű falpillérek kettős falsávokban folytatódnak. Az épület Corvin köz felőli sarkán a két osztópárkány között egy füzérekkel díszített ión fejezetű pillér áll, a szemközti házhoz hasonlóan így monumentalizálva a köz bejáratát. A pillér felett az osztópárkányon egy díszváza helyezkedi el. 

  A ház belseje ma már nem sokat őriz egykori neobarokk stílusból. A durva, barlangszerű vakolat és színek, valamint, a sokféle burkolat között a lépcsőfordulókban elhelyezkedő félkörös falfülkék sejtetik, hogy egykor a szűk, ám elegánsabb neobarokk belső teret szobrok is ékesíthették.  

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby