Zárt ház

Döbrentei tér 1.

+6
 • Architect:

  Riva József
 • Built:

  1911
 • Build by:

  özv. Heinrich Flóra
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  6245
 • Second address:

  Várkert rakpart 18.
 • Photo:

  Perdy-Fazekas Brigitte
 • Research:

  Horváth Viktória

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A mai Döbrentei tér 1. szám alatti sarki, zöldes színű, háromemeletes épület immár százhatodik éve alkotja a tér szerves részét; ma az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) székhelye. Építtetője hivatalosan a Rácz Fürdő Szivattyútelep Rt. volt, hiszen a megbízó özv. Heinrich Flóra a közeli, török kori alapokon nyugvó Rácz-fürdő megújítójának, Heinrich Nepomuki Jánosnak volt a lánya. Flóra testvére, Kálmán ebben az időben már a fürdő igazgatója volt, s az általa megrendelt ún. Heinrich-palota egyébként néhány házzal feljebb, a Várkert rakpart 8. alatt található.

Ezt megelőzően a Döbrentei téri telken a Rácz-fürdő földszintes szivattyúháza, illetve egy ahhoz hozzáépült lakóház állt, melyek lebontása után, 1911-12-ben, a család barátjaként ismert építész, Riva József tervei alapján készült el az új épület (a Heinrich-palotát is ő tervezte). A tervrajz megtekinthető ezen az oldalon. A bérház pincéjében a szerszám-és fáskamrák mellett a szivattyú illetve a motorok kaptak helyet, míg a földszinten egy szoba-konyhás házmesterlakás épült. Érdekesség, hogy az alaprajzon a Várkert rakpart felől egy boltnak nevezett helyiség került kialakításra. Az épület I-III. emeletén továbbá egy-egy 3 szobás, fürdőszobával, konyhával felszerelt lakást tervezett Riva József.

A mai állapot nem sokban tér el a tervrajzon szereplőtől. A legnagyobb különbség a tetőszerkezet kialakításában fedezhető fel: a két kémény, illetve a díszgömb ma már nem található meg eredeti helyén. Az épület Döbrentei téri homlokzata előtt egy gyönyörű, méretes platánfa áll, mely a szomszédos lakóház földszintjén jelenleg működő étterem névadójaként szolgált, s a képek alapján legalább 60 éves lehet.

A „műépítész” Riva József (1864-1938) egyebek mellett a IX. kerületi Borjúvásárcsarnokot, valamint az egykori Fővám téri Nádor szállót tervezte. Életéről nem sokat tudunk, nem szerepel a főbb nyilvántartásokban. Tagja volt a Fővárosi Közmunkák Tanácsának, s iparügyi tanácsosként is működött. Érdekesség, hogy a Budapest100 idei programjában szintén szereplő Belgrád rakpart 24. számú házat is ő tervezte.

A korabeli címjegyzékek alapján az alábbi személyek, létesítmények voltak bejegyezve a Döbrentei tér 1. szám alá:
1913. Müller Lajos borbélymester üzlete; 1914. Hitzinger Józsefné vendéglője ; 1900-20. Schäffer Miksa, divat- és rövidárukereskedő ; 1922. Klein Menyhért asztalosmester ; 1922. Krecsányi Ignác, színházigazgató ; 1940. Misák László, ötvösmester ; 1946. László Jenő, építészmérnök ; 1949. Bella kávézó és kifőző

A Várkert rakpart az idők során számtalan névre hallgatott már, hívták Zita királyné útjának, Montgomery útnak, Beloiannisz rakpartnak, Groza Péter rakpartnak, mígnem 1997-ben visszakapta korábbi nevét. Az Erzsébet híd megépítése előtt a XIX. századi kataszteri térképek tanúsága alapján a területen volt még egy háztömb, melyet a hídfő kialakítása miatt teljes egészében lebontottak.

--
FORRÁSOK:

Magyar Családtörténeti Adattár. (http://www.macse.org/gudenus/mcsat/fam.aspx?id=63904query=%22d%C3%B6brentei%20t%C3%A9r%201%22&pg=801&layout=s )

Elsőként Alsó Duna sornak hívták. https://kekutazunk.blogspot.hu/p/budapest-elveszett-utcanevtablai.html ;

http://www.holmi.org/2008/06/vajda-miklos-anyakep-amerikai-keretben-ii

 

Events of the house