Zárt ház

Döbrentei utca 18.

 • Architect:

  Schumy István
 • Built:

  1897
 • Build by:

  Gulyás Béla
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  6241
 • Second address:

  Várkert rakpart 14.
 • Research:

  Kulcsár-Kilyén Róbert

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A velencei reneszánsz paloták külalakját idéző Bertényi-palota és a szintén neoreneszánsz dekorációval díszített Wagner-ház közé beékelten, szinte beszorultan a két nagy testvér közé, bújik meg a Gulyás-bérház. Mintegy kritika jelenik meg a rakparton, a neoreneszánsz már-már puritán egyszerűségével tüntet az elnyomó nagyok ellen. Döbrentei utcai homlokzatát három függőleges tengely szervezi, a dunaparton viszont mintha keskenyebb lenne, két tengely összeolvad egy vastagabbá, mintha küszködne, helyet próbálna szorítani saját maga számára is a Várkert rakparton. A háromemeletes bérház Gulyás Béla, a Magyar Királyi Bábaképző Intézet, illetve a Férfi Tanítóképezde egykori igazgatójának megrendelésére épült. Tervezője, Schumy István építész 1897-ben fejezte be a házat. A ma álló ház helyén egy kétemeletes, szintén szerény küllemű klasszicista elemekben azért bővelkedő ház állt, melyet 1810-ben építettek, majd 1869-ben átalakítottak, végül 1895-ben átvette helyét a Gulyás-bérház A szomszédjaihoz hasonlóan, a Gulyás-bérház is otthont adott néhány neves lakónak. 1902-től, ha csak rövid időre is, de itt lakott nemes-ságodi Szvetics Emil(1863-1926) gépészmérnök, vállalkozó, a Telefonhírmondó műszaki igazgatója. A Műegyetemen tanult mérnök 1904-ben nyitotta meg a Rákóczi út 22 szám alatti önálló, jól felszerelt műhelyét. A laboratóriumban a Magyar Posta részére papír kondenzátorokat, kapacitás-dekádokat, feszültségmérőket gyártottak. Az általa fejlesztett kondenzátorok segítségével építették ki Monarchia-szerte a szikratávíró rendszert 1903-ban. 1901-re árnyékát vetette egy, a házban elkövetett öngyilkossági kísérlet. Klapka József hivatalszolga lakásában mellbe lőtte magát, oka családi viszály volt. A ház eredeti alaprajza szerint a pincében két fáskamra és egy műhely található. A földszinten egy tágas háromszobás lakás és két üzlethelyiség található. Az emeleti szinteken 2-2 lakás van. Az 1920-as, 30-as években a házba működött Kristofoletti István, földszinti lakó, ingatlan forgalmi irodája. 1914-ben a házat tervező építésszel, Schumy Istvánnal, Kristofoletti a lakásához tartozó utcaműhely ablakát ajtóvá alakíttatta. A dunaparti homlokzat ma másképp néz ki mint 1947 előtt. Az eredeti állapotában ugyanis a szélesebb homlokzatrész fent oromfallal záródott. A harmadik emelet dunaparti lakás egykori tulajdonosa, Özvegy Fergey Jánosné rendelte el az oromfal lebontási tervét, a szerkezet rossz állapotára hivatkozva. A munkálatokat Vajnay Sándor kivitelező végeztette el. A ház további átalakításai főként a földszinti üzlethelyiségeket érintette. 1958-ban Hurtyák József alakíttatta át a szintet.

FELHAZSNÁLT IRODALOM

Pesti Napló, 1901. június (52. évfolyam, 148-177. szám) Budapest és környékének távbeszélő betürendes- és szaknévsora 1929. május (Budapest) Ujság, 1929. november (5. évfolyam, 249-273. szám) Budapest Főváros Levéltár, Tervtári anyag

Events of the house