This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

   

  Az Erzsébet körút és a Wesselényi utca sarkán található eklektikus lakóház 1885-ben épült Ulrich Keresztély tervei alapján, Pollak és Neumann megbízásából. Az építőmesterek Wawra Kelemen és Pfeifer Vilmos vállalkozók voltak.

  A háromemeletes épület első emeletén a körút felől öt tengely szervezi az egyenes záródású nyílásokat, amik méretesebbek, mint a második és harmadik emeleten lévők, ezzel könnyedebbé téve a homlokzatot, melyet cédrus-és életfamintázatok is díszítenek. A három középső ikerablakhoz, a Wesselényi utca felőli szélsőhöz és a középsőhöz konzolosan alátámasztott balusztrádos erkély tartozik, ez alatt helyezkedik el a főbejárat az épület tengelyében.

  Az épületben nyitott meg 1927-ben Budapest legelső cipőáruháza, a Del-Ka, itt működött 1926 után a Csengey vendéglő, majd a Kukorica csárda, jelenleg többek között a Négyeshatos Wesselényi sörözőnek ad otthont.

   

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby