This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

   

  Az Erzsébet körút 4. szám alatt álló, zárt beépítésű pesti bérház Czigler Győző tervei szerint épült 1887 és 1888 között historikus szellemben. Kivitelezője Havel Lipót, építtetője Kehrer Pálné volt.

  Az épület Erzsébet körútra néző homlokzata 7 tengelyes és horizontális tagolást mutat, mely a nyílásformák- és keretezések ritmikusan ismétlődő vízszintes sorában, valamint a párkányok kialakításában nyilvánul meg. Az emeletek egységes anyaghasználatától eltér a lábazat és a földszint egyszerű burkolata.

  Az emeletek homlokzata nyerstégla burkolatú, két szélén kőből készült armírozás fut végig. Az első és második emelet egymástól nincs párkánnyal elválasztva, ablaknyílásaik hasonló módon egyenes záródásúak, nyíláskeretezésük is megegyező. Az első emelet középtengelyében elhelyezkedő ablak balkonra nyílik, emellett a homlokzat játékosságát adja az első szint ablakai felett elhelyezkedő medalionok és timpanonok ritmikus váltakozása. A medalionokban büsztök foglalnak helyet, a timpanonok alatt figurális zárókövek helyezkednek el. A második emelet ablakai monotonitásukkal ellensúlyozzák az alattuk futó ritmikus váltakozást, hozzájuk egy-egy saját könyöklőpárkány csatlakozik.

   

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby