Zárt ház

Erzsébet körút 52.

 • Architect:

  Jahn József
 • Built:

  1887, 1888
 • Build by:

  Röser Miklós
 • Builder:

  Zitterbarth Ede
 • Function:

  lakóépület
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  34062
 • Second address:

  Kürt utca 9.
 • Photo:

  Szodorai Regina
 • Research:

  Béres Csenge

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1887. február 22-én adta meg az építési engedélyt Jahn József építészmester számára.  A neoreneszánsz épület a kezdeti középrizalitos-tornyos kialakítású, gazdagabban díszített tervekhez képest ma egy egyszerűsített változatot követ. Az épület Erzsébet körútra néző homlokzati képe már Jahn József végleges tervein is hasonlót mutat, de csak a hátsó utcafront követi azt maradéktalanul.

A ma látható háromemeletes ház főhomlokzata hét tengelyes, aminek minden emeletén félköríves záródású szalagkeretes ablaknyílások vannak. Az első emelet nyílásai hangsúlyos timpanonnal és két oldalról pillérekkel díszítettek, míg a felette lévő szinteken egyenes lezárású, egymástól stilizált növénymotívumos falpillérekkel elválasztott ablakok vannak, amelyek szemöldökpárkánya erősen előugrik. Az első emelet ablakmellvédjeit bábos korlát díszíti, a középső ablaknál erkély emelkedik a homlokzat síkja elé. A második emelet nyílásai felett kisebb plasztikus kompozíció van. Minden szintet övpárkány választ el egymástól: a földszint és az első emelet között konzolsor, az első és második emeletnél fogsor, a második és harmadik emelet közt pedig füzérmotívumokkal ellátott gerenda a tagolóelem.  A vastag koronázópárkányt tojásléc és konzolok egészítik ki. A földszinti homlokzat helyén a bejáratot ma két kávéház fogja közre. A homlokzat téglafelülete része az esztétikai hatásnak.

A ház nem szabályos téglalap alakú, a homlokzati sík a körút vonalához igazodik. Középen a bejárat egy folyosóra nyílik, ami az udvarra vezet. A szabályos téglalap alakú belső udvar az utcafronttól kissé beljebb helyezkedik el. A belső udvar képe egyezik a Jahn-féle elgondolással: minden ablaknyílás félköríves záródású és az emeleteken lévő lakásokat az udvar két oldalán vasból készült erkélyek kötik össze. A földszint vakolata fugázott, az emeleteken sima felületű. A bejárattal szemben van a lépcsőház, amit később lifttel egészítettek ki – itt minden szinten korlátokkal ellátott, loggiaszerű árkádos folyosó vezet az egyes lakások bejáratához, kivéve a legfelül, ahol a ión oszlopokat egyenes kiváltás hidalja át.

Eredetileg minden szinten 4-4 lakás volt előszobával, konyhával, fürdővel, cselédszobával és éléskamrával. Az egyik első emeleti Erzsébet körútra néző lakáshoz erkély is tartozott, illetve a bérház többi lakásánál megszokott 3 szobás felállás helyett itt 4-4 szoba járt a két lakáshoz – ami a többi szinteken is jellemzi az ezen az oldalon lévő lakótereket. A földszinten a bejárattól jobbra korábban a házfelügyelő lakrésze kapott helyett. A pinceszinten síkfödemes raktárrendszer van.

Jahn József az általa készített első terveket 1887. november 17-én már megváltoztatta: a homlokzaton nagyobb, a belső terek eloszlatásában elenyésző módosításokat végzett. Az alsó szint utcára néző két lakását 1895-ben bolthelyekké alakították át, így a házmester beljebb költözött, továbbá a földszint padlószintjét is lesüllyesztették. Az építés vezetője Zitterbarth Ede volt, a bérház ekkor Röser Miklós tulajdonában állt, aki nyilvános polgári és kereskedelmi iskolát és nevelőintézetet működtetett a Károly-körút 22. szám alatt. Jelentősebb átalakításokra a 20. században került sor, 1967-ben alkották meg az eredetire emlékeztető historizáló főhomlokzatot is.

 

Events of the house