Zárt ház

Ferenc körút 13.

 • Architect:

  Paulheim József
 • Built:

  1893
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  37556
 • Photo:

  Gallé Beáta

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Mester utca és a Ferenc körút sarkán álló ház Dr. Temesvári Rezső megrendelésére készült. Az úr végül a második emeleti saroklakásba költözött be a ház felépülése után. Az első teljes tervrajz 1893-ban készült el Paulheim József és Hudetz János építőmesterek közös munkájának eredményeként.

A szabálytalan alaprajzú telekre egy háromemeletes, héttengelyes bérházat terveztek, aminek a földszintjén a Ferenc körút felől két üzlethelyiséget (egy kisebbet és egy nagyot), a Mester utca felől egyet alakítottak ki. Eleinte egy nagy kávézót képzeltek ide az építtetők, de egyes források már azt mutatják, hogy 1912-ben a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank átépíttetési terveket adott be, vagyis a ház a bank kezébe került. Ebben az időben nyitott meg a Ferenc körút első bankfiókja, ami mind a mai napig is üzemel. Bár az üzlet sok átalakításon és bővítésen esett át az évek során, a tervezők és a kivitelezők mindig hűek maradtak az eredeti épület kialakításához, így egységesek maradtak a földszint boltíves ablakai és kapui.

A ház szabadon álló sarkán kialakított, szinte külön házegységnek tűnő tengely nem csak enyhén előugró rizalitot alkot, de feltűnően szélesebb is, mint a többi nyílás. Ez a megoldás szépen hangsúlyozza a Mester utca és a körút találkozási pontját.

A homlokzat alsó két szintjét egyenletes osztású kváderburkolat képzi. Ezt a burkolattípust a második emelettől kisméretű téglára cserélték, ám korai alaprajzok arra utalnak, hogy a homlokzatot eleinte sima vakolat borította. Az első tervek, amiken a sárga dísztégla látható 1924-ben készültek. Bár a földszinten csak boltíves ablakok vannak, a többi emeleten sima, egyenes záródású szalagkeretes ablakok találhatók.

Egy fogrovatos sor választja el a két első szintet. A második és az ötödik tengelyben elhelyezett egyszerű, szalagkeretes ablakok előtt gyönyörű kovácsoltvas korláttal ellátott teraszok ékesítik a homlokzatot. A többi ablak előtt kőbalusztrádot alakítottak ki.

Díszes főpárkány koronázza az első szinteket. Az előreugró geiszon alatti frízsoron virágmotívum húzódik végig. Felettük elegánsan keretezett, timpanonnal lezárt, szalagkeretes ablakok láthatók. A masszív kő mellvédeken pajzsokra emlékeztető motívumok díszelegnek, amiket leveles, indás növénymotívumok kereteznek. Ez a minta tér vissza az ablakok vastag szemöldökpárkányain és a timpanon orommezejében is. A keretszárakat pilaszterként alakították ki, amiken egy-egy oroszlánfej dísz ékeskedik. Ennek az igényes, aprólékos kialakításnak köszönhetően a második emelet jómódúságot, eleganciát sugall.

A legfelső emeletet már nem választották el külön párkányzattal. Bár itt is szalagkeretes ablakok vannak, a könyöklőpárkányt két díszes szimatag tartja és a szemöldök párkány feletti sáv volutákkal és indákkal díszített.

A bérház különleges lezárását az előreugró tető és az alatta végigfutó, vastag párkány alkotja. A virágok és indák itt is megjelennek, de ezek mellett figurális díszek és egy fogrovat sor is megtalálható. A tetőt volutás konzolok tartják.

A ház belsejébe lépve egy belső udvart találunk, ahonnan könnyen megközelíthető a ház egyetlen lépcsőháza is. Lakások csak három oldalon találhatók, így a kovácsoltvas folyosó is csak három oldalon fut végig. 1934-ben a körútra néző oldalon a három szobás lakásokat átalakították: új falakat húztak fel, hogy minél több szálláshelyet létesíthessenek a házban. Így alakítottak ki garzonlakásokat és két szobás otthonokat. Röviddel ezután a Mester utca felőli oldalon lévő bolthelyiség is a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank kezébe került és összenyitották a két helyiséget, létrehozva ezzel egy nagy üzletegységet. Az évek során rengeteg üzlet váltotta egymást, de a bank fiókja már több mint száz éve megtalálható a Ferenc körút 13. szám alatt.

Paulheim József neve főleg Mátyásföld fejlesztése miatt ismert. Az építész sok intézmény létesítését kezdeményezte, sőt, anyagilag támogatta őket, de a legtöbb esetben a kivitelező is ő volt. Neki köszönhető az általános iskola, a parkszálló és a fürdőtelep kiépítése is.

Bővebben az épületről.

Events of the house