Zárt ház

Ferenc körút 19-21.

 • Architect:

  Dávid Jónás
 • Built:

  1905, 1906
 • Build by:

  Pollák Sándor
 • Builder:

  nincs adat
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  37553
 • Photo:

  Gallé Beáta

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Egykori címe Malom utca 26. volt, a helyére 1905-6-ban épült, most is látható lakóház több szempontból is különleges építmény a Nagykörúton. Egyrészt ez a körút öt utolsó épülete közül az egyik, hiszen az 1905-ben és 1906-ban felhúzott 2-2 épület után már csak a Corvin köz épületegyüttesének helye állt üresen. Másrészt az épületet az a Jónás Dávid tervezte, aki fivérével Zsigmonddal együtt a premodern építészet fontos alakja volt. Legfőbb műve, a Dohány utca 10-14 alatt álló Egyetemi Nyomda ennek a törekvésnek ékes példája.

A Ferenc körút 19-21 ugyan még közelebb van a századforduló szecessziós divatjához (ezzel szintén kirí a körút túlnyomóan eklektikus, klasszicista épületei közül), de letisztultságában felfedezhető a modern hozzáállás. A homlokzaton szellősen elhelyezett, apró, részletgazdag díszítés még előbbit idézi. A látványt az első emeleten öt nyílászárót átfogóan húzódó kovácsoltvas erkély uralja, ami felett két kisebb, íves erkély található szintén vasrácsozattal, alattuk girlandok díszítik az első emeleti erkélyajtókat. A középrizalit vonalában tűnik fel az attól egy emelettel feljebb elhelyezett, két koszorúkkal övezett puttó. Ezek ugyanebben a vonalban, a nyílászárók felett, változó párosításban ismétlődnek.

Az eredeti funkciójában bérház építtetője Pollák Sándor és neje volt, minden bizonnyal az a korszakban több ilyen jellegű épületet is birtokló házaspár, amelynek leghíresebb tulajdona a Wesselényi utca 19-es szám alatti Pollák-bérház volt. 1933-ban özv. Pollák Sándorné negyedik emeleti hatszobás lakását megosztották.

A fellelhető források először 1915 és 1944 között rendszeresen tesznek említést az épületben működő Scholtz testvérek könyvkereskedésről, majd egy nagy ugrással 1992-ben a Pest Megyei Hírlap ír a Violin Zenestúdió és könyvesbolt megnyitásáról, amelyet három évre rá bővítenek ki. (Kis érdekesség: a Bonanza Banzai és Ákos Pécsi Baráti Klub honlapja szerint, 1996-ban Ákos hat órán át dedikált az üzletben az Indiántánc lemez megjelenése napján.) 1999-ben már a most is az épületben működő Swing-City panzió (ma már hotel) bővítéséről írnak. Ugyanebben az évben pedig egy földszinti kaszinó kialakításáról is maradtak fent tervek. Sajnos az épületben működő hotel ellenére a ház állapota erősen leromlott, ráférne a homlokzatra a felújítás.

A kapu mellett a házban élt Berki Viola festőművész emléktáblája látható.

Bővebben az épületről.

Events of the house