This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

  Egykori címe Malom utca 26. volt, a helyére 1905-6-ban épült, most is látható lakóház több szempontból is különleges építmény a Nagykörúton. Egyrészt ez a körút öt utolsó épülete közül az egyik, hiszen az 1905-ben és 1906-ban felhúzott 2-2 épület után már csak a Corvin köz épületegyüttesének helye állt üresen. Másrészt az épületet az a Jónás Dávid tervezte, aki fivérével Zsigmonddal együtt a premodern építészet fontos alakja volt. Legfőbb műve, a Dohány utca 10-14 alatt álló Egyetemi Nyomda ennek a törekvésnek ékes példája.

  A Ferenc körút 19-21 ugyan még közelebb van a századforduló szecessziós divatjához (ezzel szintén kirí a körút túlnyomóan eklektikus, klasszicista épületei közül), de letisztultságában felfedezhető a modern hozzáállás. A homlokzaton szellősen elhelyezett, apró, részletgazdag díszítés még előbbit idézi. A látványt az első emeleten öt nyílászárót átfogóan húzódó kovácsoltvas erkély uralja, ami felett két kisebb, íves erkély található szintén vasrácsozattal, alattuk girlandok díszítik az első emeleti erkélyajtókat. A középrizalit vonalában tűnik fel az attól egy emelettel feljebb elhelyezett, két koszorúkkal övezett puttó. Ezek ugyanebben a vonalban, a nyílászárók felett, változó párosításban ismétlődnek.

  Az eredeti funkciójában bérház építtetője Pollák Sándor és neje volt, minden bizonnyal az a korszakban több ilyen jellegű épületet is birtokló házaspár, amelynek leghíresebb tulajdona a Wesselényi utca 19-es szám alatti Pollák-bérház volt. 1933-ban özv. Pollák Sándorné negyedik emeleti hatszobás lakását megosztották.

  A fellelhető források először 1915 és 1944 között rendszeresen tesznek említést az épületben működő Scholtz testvérek könyvkereskedésről, majd egy nagy ugrással 1992-ben a Pest Megyei Hírlap ír a Violin Zenestúdió és könyvesbolt megnyitásáról, amelyet három évre rá bővítenek ki. (Kis érdekesség: a Bonanza Banzai és Ákos Pécsi Baráti Klub honlapja szerint, 1996-ban Ákos hat órán át dedikált az üzletben az Indiántánc lemez megjelenése napján.) 1999-ben már a most is az épületben működő Swing-City panzió (ma már hotel) bővítéséről írnak. Ugyanebben az évben pedig egy földszinti kaszinó kialakításáról is maradtak fent tervek. Sajnos az épületben működő hotel ellenére a ház állapota erősen leromlott, ráférne a homlokzatra a felújítás.

  A kapu mellett a házban élt Berki Viola festőművész emléktáblája látható.

  Bővebben az épületről.

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  References

  1. HU BFL XV.17.d.329 Építési ügyosztályok tervtára (1873-2006)

  Houses nearby