Zárt ház

Ferenc körút 24.

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Ferenc körút Tompa utca sarkán lévő eklektikus bérházat Wellisch Sándor és Gyula tervezte, akik a nagykörút további megépítésében valamint az Iparművészeti Múzeum építésében is részt vettek. Eredetileg kétemeletesre épült, később négyemeletesre bővítették, a második és a harmadik emelet között a párkány előreugrik, ez talán utalás és későbbi ráépítésre. A különböző emeleten az ablakok különböző díszítést kaptak, az első emeleten négyzetes záródásúak, timpanonnal díszítettek, amelyekben nőalakokat helyeztek el, ezzel párban áll a harmadik emelet ablaksora, mely szintén négyzetes záródású, ugyan itt nincsenek timpanonok végig, csak a levágott sarkon elhelyezett ablakon és a két oldalt mellette levőkön. A második emelet íves záródású ablakaira a negyedik emeletiek válaszolnak. A harmadik és negyedik emelet között korinthoszi fejezetes pilasztereket láthatunk. A felvonót 1936-ban építették be.  A földszinten üzlethelységeket alakítottak ki, ezeket 1930-ban és 1936-ban átalakították. Itt a ház csíkos kváderköves díszítést kapott.
Az épület sarkát levágták, így szinte főhomlokzatként funkcionál ez a falfelület, itt az épület szalagdíszekkel, levéldíszekkel, csigavonalakkal, egy félköríves vakablakban levő mellszoborral díszítet, itt láthatjuk két kis puttó között az 1895-ös évszámot, mely az építés évét jelöli.
A házban egy darabig Krúdy Gyula is lakott anyósánál.

Events of the house