Zárt ház

Ferenc körút 25.

 • Architect:

  Svarcz Jenő , Horváth Antal
 • Built:

  1903, 1904
 • Build by:

  Schiffer Mór és neje
 • Builder:

  nincs adat
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  37550
 • Photo:

  Zsedrovits Enikő
 • Research:

  Somfalvi Patrícia

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A mai Ferenc körút 25. szám alatt található lakóház tervezési és építkezési idejét 1903–1904 közé tehetjük, a tervek pedig Svarcz Jenő és Horváth Antal műépítészek nevéhez fűződnek. Svarcz Jenő az az építész, akihez kapcsolhatók a Bartók Béla úton álló, 20. század eleji,[1] neves Hadik Kávéház tervei is, Svarcz így igen foglalkoztatott építész lehetett a századforduló kezdetén.

A tárgyalt helyszín korábbi elnevezése Malom utca 25. (1879).[2] Az 1903-ban meginduló építkezések előtt ezen a telken működött Kozálik Ferenc fűszer-kereskedő,[3] illetve több kávémérő is, így Tóth Mária,[4] továbbá élt itt cipész is[5]

A lakóház megrendelője és tulajdonosa Schiffer Mór, kereskedő,[6] és neje Schiffer Mórné Neuer Berta (az 1934-es címtárban már Kádár Ervinné szerepel, mint haszonélvező). Az 1885–86-os Budapesti Czím- és Lakjegyzékből kiderül, hogy Schiffer és nejének korábbi lakhelye a IX. kerületi Üllői út 73. volt.[7] Ebben a jegyzékben többször is találkozhatunk Schifferék nevével, így például kiderül, hogy a házaspár már az 1890-es évek elejétől fogva rendelkezett lakóházzal a VIII. kerületi Kálvária tér 3. szám alatt,[8] továbbá tudjuk, hogy a VII. kerületben, a Wesselényi és Kazinczy utca sarkán is volt telkük, épülettel,[9] sőt az I. kerületben is rendelkeztek ingatlannal.[10]

A Ferenc körúti épület, kialakítását tekintve, zártsoros beépítésű, és vízszintesen négy tengelyre osztható, tehát négyemeletes, egy sarok- és a homlokzatokon egy-egy középrizalittal, s az egyes homlokzatok háromtengelyesek. A középrizalitokon plusz egy ablak helyezkedik el, így azok vízszintesen öttengelyesek. A két utcára néző homlokzata azonos kialakítású, kovácsoltvas erkélyekkel. További tagolást mutat a második és harmadik emelet között húzódó, alig kiugró, íves párkány, mely egy hullámot ír le, s a középtengelyen éri el tetőpontját. A két homlokzaton elhelyezkedő ablakok félköríves kialakításúak, s csak a negyedik emeleten mutat homorú képet, míg a sarokrizaliton az első három emeleten szintén félköríves ablakokat láthatunk, s a negyedik emeleten egyenes záródásúakat.

Az eredeti tervekhez képest sokkal egyszerűbb arcot mutatnak az épület homlokzatai, és a csúcsos kialakítású záródásokat a tető vonalában lekontyolták. Érdekesség, hogy az épület lépcsőháza ovális kialakítást kapott.

Budapest Főváros Közgyűlési Jegyzőkönyve alapján 1904-ben Schifferék telkét a Tompa utca irányában megcsonkították, s így az elvesztett részekért kártalanítást ítéltek a házaspár számára.[11] Az építkezések során, 1904-ben tervmódosítást kértek a lakóházra, így a padlástérre is, a lift kialakításához. A lift még ma is megvan, bár korszerűsített, piros egyenkapura váltották. Az üvegezett tölgyfakapu igen gazdag kovácsoltvas díszítése eredeti, azonban a hullámíves faportálok eltűntek, s az üzletek számára egyenes záródású portálokat készíttettek.

Az épület 1933-ban nagy átalakításokat élt meg, s 1939–1940-ben az üzletek helyiségeit is átépítették valamelyest. Később, a Kádár-rendszer építészeti elveinek megfelelően, 1986-ban félemeleteket alakítottak ki, és az egyes lakásokat több részre osztották fel (lakásfelosztások időszaka), majd a rendszerváltást követően, 1992-ben egy földszinti büfét hoztak létre Csukás Lajos, okleveles építész tervei nyomán.

A földszinten jelenleg is üzletek nyílnak a Ferenc körútról, így egy használtruha bolt, gyorsétterem, illetve egy bankfiók.

Bővebben az épületről.

Sources

Events of the house