This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

   

  ,Az írásos emlékek és források alapján elmondható, hogy a házat Arányi Gusztáv és neje, Láncz Malvin építtették 1896-ban Örömy József építőmesterrel[1].

  ,Az épület az 1890-es években mondhatni eklektikus ?stílusban? épült. Az épület 1953-as felújítási tervein a homlokzatot barokkosnak nevezik -?barokkos homlokzat, finom fröcsköléssel?[2]-, ez tulajdonképpen a neobarokk stílusjellemzőket takarja. A homlokzat a földszinten 5 axisos. Az emeleti szinteken ezek a nyílástengelyek duplázva vannak. Látványos a kváderkövekkel való díszítés. Alul rusztikus kváder, a piano nobilén (az első emeleten) mélyfúgás, a feljebbi szinteken már a vakolt homlokzatot mindössze sarokkváderezés díszíti.

  ,A ház főbejárata a földszinten középen foglal helyet, attól balra és jobbra helyezkednek el az üzletek, melyek a kezdetektől végigkísérik a ház életét. Ezen a házon is több alkalommal végeztek portálátalakításokat, de megőrződött eredeti arculata. Az 1950-es években Optik Foto szaküzlet volt, később Menedzser Shop, Julius Meinl és Photo Hall. Napjainkban pedig a Boráros GSM és a Moyra műköröm szaküzlet színesíti a Ferenc körút utcaképét.

  ,1880 és 1916 között itt működött a Ferencvárosi Zenekonzervatórium, igazgató tulajdonosa Gáti Gyula.[3] Az 1910-es években a házban élt zborói Hatala Péter (h. dr., a semi nyelv ny.r. tan., az egyetem volt rectora), Scholtz Ágoston, b. dr., a felsőbb mennyiségtan ny.r.tan.), Heinlein István (b. dr., az ókori egyetemes történelem ny. rk. tanára).

  ,Az 1940-es években itt lakott Weisz Manfréd (Csepel gyárváros) egyik lánya.1945-ben bombatalálat érte a házat, az egész utcai front sérült, a hátsó frontból pedig a 3-4. emelet sérült (ennek még ma is látszódik a nyoma).

  ,
  ,


  ,

  ,,,,,[1] A Budapest Főváros Leváltára őrzi az 1896-os térképeket, melyből kiderül, hogy a ház tulajdonosa dr. Arányi Gusztáv és neje, az építőmester pedig Örömy József volt. Valamint a BUVÁTI anyagban 1953-ban leírt műleírásból kiderül, hogy a ház 1896-ban épület (jelzet: XXIX.1545 419 kisdoboz 1949-1954), p. 2.

  ,

  ,

  ,,,,,[2] BUVÁTI Kis doboz (jelzet: XXIX.1545 419)

  ,

  ,

  ,,,,,[3] A tanári kar tagjai: Gáti Gyula igazgató (hegedű), Hovátlí Fábián nyug. állami tanítóképezdei tanár (zongora), Morascher Hugó, evangélikus egyh. Karnagy és gimnáziumi tanár (zongora), Szánthó Sára (nemzeti zenedében művészi oklevelet nyert tanárnő.) (in: Magyarország tiszti cím- és névtára)

  ,

  ,

   

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby