This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

   

  A zártsorú beépítésben álló, háromemeletes épület a Ferenc körút 36. szám alatt áll. A homlokzat nyolctengelyes és érdekes, de egyben nagyon szép sötét rózsaszín színe van, díszei pedig fehér kövekből állnak, ami ad egy különleges kinézetet az épületnek. Az épület földszintjén öt, félköríves záródású boltíves nyílás látható, amelyek közül a középső az épület bejárata. A első emelet ablakai egyenes záródásúak, fehér színű kőkeret veszi körbe őket, a második és a harmadik emelet ablakai pedig félköríves záródásúak. A második emelet két szélső ablaka előtt erkély látható. A második és a harmadik, valamint a hatodik és hetedik tengely enyhén kiemelkedik az épület homlokzatából. A főpárkány alatt gyöngysor, valamint fogvájatszerű díszítés fut végig az épület homlokzatán. A két szélső tengely, valamint a középen elhelyezkedő, negyedik és ötödik tengely felett gyöngysor fut végig a homlokzaton.

  Az épület különlegessége, hogy – relatív korai építési dátuma ellenére – már jelentős szecessziós jellegű díszek találhatóak rajta. Az ablakkötényekben látható növényi és geometrikus motívumok, a néhány meglévő eredeti ablakkeret és a kapu kialakítása már egyértelműen ebbe az irányba mutatnak, az erkélyek egyenesen a bécsi szecessziót idézik. Az eredeti tervek szerint inkább egy neoreneszánsz épület készült volna el ? ami egyébként  jobban illett volna Baumann és Kölber profiljába -, de nem ritka jelenség, hogy nem egészen a terveknek megfelelő épületet húznak fel végül a tulajdonosok.

  Az 1956-os forradalom idején készült fotók tanúsága szerint az első emeleten is volt két erkély a kiemelkedő rizalitok tengelyében. Ebből az egyik leomlott, és valószínűleg ezután bontották le a másikat is. A földszint említett fotókon szintén romos állapotban van, biztosan kapott belövést a ház.

   

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby