Programs of the house

Ferenc tér 5.

 • Parcel Number:

  37639
 • Photo:

  Moraru Beatrice
 • Research:

  Cseke Balázs
 • Volunteers:

  Cseke Balázs, Tarik Demirkán, Kertész Zsófia, Szűcs Péter

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Ferenc tér és a Bokréta utca sarkán lévő üres telken 1887-ben Heigl Ferenc fuvaros építtetett földszintes toldalékházat. Heigl ebben az időben a környék több más házának is a tulajdonosa volt, ő maga szemben, a Bokréta utca 15-ben élt családjával. A szomszédos, Bokréta utca 16. alatt álló régi épületéhez csatlakozott a toldalékház, amelynek tervezője Moravetz József. Az ő nevéhez fűződik többek között az Akácfa utca 38. alatt álló kétemeletes historizáló stílusú bérház terve; a védett épületnek nyilvánított, eredeti formájában máig fennálló négyemeletes bérház a Nagymező és a Mozsár utca sarkán; valamint rokona, Moravetz Vince kereskedő megrendelésére a Dohány utca 34. alatt is tervezett egy háromemeletes bérházat, amely azonban a II. világháború alatt elpusztult.

A Ferenc tér 5. alatt álló, elnyújtott téglalap alakú, földszintes épületben az eredeti tervek szerint nyolc darab, többségében szoba-konyhás, komfort nélküli lakást alakítottak ki. A korábban ott álló Bokréta utcai épülettel együtt összesen 12 lakás ajtaja nyílt a belső udvarból, a lakásokba a konyhán keresztül lehetett bejutni. Szintén az udvarról lehetett megközelíteni a mosókonyhát és a mosdókat. Három darab vécé és egy csap volt a közös mosdóhelyiségben. A házba a Ferenc térről nyílt a kapu és a sarki üzlethelyiségbe is a tér felől lehetett bemenni. Az üzlethelyiség évtizedekig fűszeresként működött, de a húszas években rövid ideig szatócsboltként is üzemelt.

A földszinti lakások felett padlástér, alatta pedig pince vot, fáskamrákkal, kis raktárhelyiségekkel. A pincében 1941-ben 53 férőhelyes szükségóvóhelyet alakíttatott ki Szász Ottóné, a ház akkori tulajdonosa. Az átépítést Strebek Nándor építőmester végezte. 1944-ben polgármesteri rendeletben kötelezték a tulajdonost, hogy bővítse az óvóhelyet 59 férőhelyesre, mert nem felel meg a törvényes előírásnak. A Freesz József építészmérnök tervei alapján átépített pince szükség esetén 62 fő befogadására lett volna alkalmas, de nem érte bombatalálat a környéket. A pincéből vészátjáró vezetett a szomszédos, Ferenc tér 4-es számú ház óvóhelyére.

A ház lakosságát a 20. század folyamán javarészt szegény kisiparosok, segédmunkások alkották. A Budapesti Czim és Lakásjegyzék éves kiadásait böngészve a ház lakói között találunk többek között cipészsegédet, szatócsot, hentest, szobafestőt, ácssegédet, kávémérőt, háztartásbelit, gyári munkást és gépkocsivezetőt is.

Mint a mai épületen látható emléktábla is mutatja, ebben a házban élt 1909 és 1910 között József Attila. Testvére, József Jolán a József Attila élete című könyvében részletesebben is megemlékezik erről az időszakról.

A 19. században épült ház állapota a huszadik század második felében egyre rosszabb lett, jelentősebb renoválás a fennmaradt tervek alapján feltételezhetően nem történt. A Budapesti Városépítési Tervező Iroda RT. (BUVÁTI) 1992. októberében megjelent rendezési tervében a szerzők bontandó épületként jelölik meg a házat. A önkormányzat 1995-ben fejezte be a ház kiürítését, és még az ezredforduló előtt lebontották a Középső-Ferencvárosi tömbrehabilitációs program keretében.

A Bokréta utca 14. alatt álló üres telekkel egyesített területen a Mezőholding Ingatlanforgalmazó és Befektető Kft. építtetett egy modern, 59 lakásos társasházat. Az első tervek 2000 júliusában születtek meg, a tervező Tuskó Tibor, az Egalyt Tervező és Szolgáltató Kft. építészmérnöke volt. Az eredeti terven 60 lakás szerepelt, de 2001-ben módosították az építési tervet, mert a tetőtérben a vevő kérésére egybenyitottak két lakást. A lakások különböző méretűek: 1, 1,5, 2,5, 3,5 szobásak. A ház alatt teremgarázs található, melyben 48 gépkocsi beállóhely került kialakításra. Hat emelet, egy tetőtéri rész és egy padlás alkotja a társasházat, füvesített belső udvarán padok és fák állnak. A Ferenc tér és a Bokréta utca felől is egy-egy üzlethelyiség nyílik.

2001-ben kezdték el értékesíteni a lakásokat, majd 2002. április 30-án írták alá a használatbavételi engedélyt. A Ferencvárosi Önkormányzat 2005-ben állított emléktáblát a ház falán József Attila emlékére.

Az épület teljes, képes története ide kattintva letölthető PDF formátumban.

Events of the house