Zárt ház

Gutenberg tér 3.

 • Architect:

  Bálint Zoltán , Jámbor Lajos
 • Built:

  1906, 1907
 • Build by:

  Léderer Artúr
 • Builder:

  Bloch és Holitscher
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2018
 • Parcel Number:

  36657
 • Research:

  Bozóky Ildikó

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A szecessziós jegyeket viselő négyemeletes bérház háromfrontos, a Rökk Szilárd, a Mária és a Gutenberg tér felé néz; a tér felőli oldalon a homlokzat középtengelyében helyezkedik el a bejárati kapu. A sarkokon három emelet magasságban kiugró zárterkélyek, a negyedik emeleten nyitott erkélyek találhatók. A Gutenberg téri és a Rökk Szilárd utcai homlokzatokon, középtájon egymás felett három-három kovácsoltvas ráccsal ellátott nyitott erkély emelkedik ki a falsíkból.

Építéstörténetéről Déry Attila topográfiája közöl alapadatokat, de ennél a háznál sajnos adatai nem voltak helytállóak, tévesen a szomszédos telekhez (hrsz. 5607) kapcsolódó információkat közölt, így az engedélyezési szám, az építtető és az építő adatai is pontosításra szorultak. Szerencsére a korabeli levéltári dokumentumok alapján sikerült kideríteni a már vélhetően pontos adatokat. Az építtető testvérpár Léderer Artúr és Léderer Károly 1905-ben kért az építkezésre engedélyt, amit meg is kaptak, de a módosított terveket csak 1906-ban fogadták el. A homlokzat kialakításának stílusa rendkívül eltér Bálint és Jámbor más munkáitól; mivel a tervanyagból több dokumentum nem hozzáférhető, a megtekinthető anyag pedig nem tartalmaz homlokzatrajzokat, így nem lehet tudni, hogy a jelenlegi homlokzat azok alapján készült-e. A terveken, többek közt a zárt sarokerkély részletrajzán Bloch és Holitscher építőmesterek aláírása szerepel, akik ugyanebben az évben Lederer Artúr Illés utcai bérházának tervezői – valószínűnek tartom, hogy a megvalósult homlokzatkialakítás inkább az ő munkásságukhoz köthető. A ház legkésőbb 1907-ben fel is épült, hiszen a Józsefváros története című kiadvány III. kötetében idézett 1907-es területrendezési terv már említést tesz róla.

Belül a Mária utcai oldalon magasföldszinti függőfolyosókat találunk udvari lejáróval, a negyedik emeleti függőfolyosó felett üveg védőtetővel. A lakások kialakítása hagyományos enfilade rendszerű.

Az épületet 1973-ban tatarozták, ekkor cserélték le a régi liftet is. Kapualja magas üvegcsempe borítású, a főlépcső műkőből készült. A főlépcsőházzal szemben található a cselédlépcső.

Homlokzata – díszei az ablakkötényekben kialakított biedermeier reminiszcenciákat idéző szecessziós formájú mezők, amelyek a homlokzatétól eltérő színnel festve válnak még hangsúlyosabbá – szép állapotban van, csak a gázkonvektorok szellőzőnyílásai rontanak némileg az összképen.

Ahogy az eredeti terveken is látszik a házban régen nagy alapterületű lakások kerültek kialakításra, amelyekben orvosok és ügyvédek laktak. Ezeket természetesen felosztották a II. világháború után.

A házban 1943-ban a Metro Goldwyn Mayer amerikai filmvállalat magyarországi képviseletének székhelye volt, illetve az Aurora művészeti lap szerkesztősége. Itt lakott Rajnai Gábor színművész és dr. Vikár Béla etnográfus. A Világosság 1949. évi január 9-i számában pedig azt a hírt olvashatjuk, hogy itt létesített keskenyfilmező csoportot A Magyar Filmalkalmazottak Országos Szabad Szakszervezete.


Felhasznált irodalom:

Adalékok a Belső-Józsefváros történetéhez. A Budapesti Városszépítő Egyesület kiadása. Szerk.: Szabó-Pap Krisztina. Vác, 1985. 87-88.

Déry Attila: Józsefváros VIII. kerület. Budapest építészeti topográfiája 4. Terc kiadó, Bp., 2007. 167.

Dr. Turányi Kornél: A Józsefváros története III. (1901-1917). 8.

Egy pillanatra rovat. In: Világosság 1949.01.09. 5. évf. 7. sz. 4.

Építő Ipar 1905. 29. évf. 32. sz. 279.

Építő Ipar 1906. 30. évf. 21. sz. 206.

Az építtetőkről: URL: http://epa.oszk.hu/01400/01445/00004/pdf/EPA01445_acta_hungarica_2011_106-142.pdf

Events of the house