Zárt ház

Harminckettesek tere 2.

  • Parcel Number:

    35635
  • Research:

    Pataki Petra

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Harminckettesek tere 2. szám alatt található épület Pollák Sándor 3 emeletes bérháza. Eredeti címe: Baross utca 53. A házat a Heideberg és Jónás műépítész-páros tervezte, 1904-ben. A terveket 1903. május 14-én hagyták jóvá. A használhatási engedélyt 1904. április 30-án adták ki. A felépült körfolyosós bérház négy épületszárnya között belső udvar lett kialakítva. A pincéjében műhely, mángorló, mosókonyha, több kisebb-nagyobb raktár és 20 darab fáskamra kapott helyt. A földszinten található volt 4 üzlet a Nagykörút felőli oldalon, valamint raktárak és 5 kisebb lakás. Ebből 4 darab két szobás (ebből 3 előtérrel is rendelkezik) és egy pedig háromszobás, előtérrel. Ezeken kívül itt helyezkedett el a házmester egy szobás lakása is, illetve közös mosdók kaptak helyt ezen a szinten. A három emelet kialakítása ugyanolyan, minden szinten 5 darab ugyanolyan lakás volt. Az egyik lakás konyhával, cselédszobával, fürdőszobával, kamrával, ebédlővel, előszobával, ruhatárral, két szobával és egy hálószobával rendelkezett. A második lakásban konyha, cselédszoba, ebédlő, ruhatár, kamra, fürdőszoba, előszoba, három szoba valamint egy hálószoba volt. A harmadik lakásban konyha, előszoba, fürdőszoba, kamra, ruhatár és három szoba kapott helyet. A negyedikben konyhát, előszobát, kamrát, fürdőszobát és két szobát találhattunk. Az ötödik lakásban pedig konyha, előszoba, fürdőszoba, kamra, ruhatár és 3 szoba volt.

A mostani épület négyszintes, az emeletráépítés 1960-ban lett jóváhagyva. Ezen a szinten szintén öt lakás lett kialakítva. Az építés Bognár Ferenc építészmérnök és Schöner Béla statikai mérnök nevéhez köthető.

Az épületben az évek során több lakásmegosztásra került sor. Pollák örökösei a II. emelet 17. számú lakás megosztására 1943-ban kerítettek sort. A III. emelet 26. számú lakást Reményi György 1955-ben választotta ketté. 1960-ban pedig a II. emelet 21. számú lakást osztották meg. Az építtető Drinóczy Kálmánné, a tervező pedig Szerbák Elek volt. 1966-ban az I. emelet 16. szám alatti lakást választatta ketté Tisshler Ferencné és Mékli István, Rappant József építőmesterrel.

A földszinten lévő Vénus Mozgószínházat 1937-ben alakíttatta át özv. Marosy Jenőné (Hefer Irma). A mozgószínház előzőleg Lusztig Ödönné tulajdonában volt. Az átalakítás során előcsarnok, pénztár, büfé, hat páholy, nézőtér, tekercselő és gépház volt megtalálható a filmszínházban.

Szintén a földszinten volt megtalálható a Záborszky Cukrászda, az épület bal sarkán. A cukrászdát 1942-ben alakították ki, az építtető Záborszky Sándor, az építő pedig ifj. Martin József portál és faipari vállalata volt. Egy évre rá Záborszky vasszerkezetes üvegtetőt építtetett a Kerényi és társa redőny- és vasipari kft.-vel. Az üzlethelyiséget legközelebb 1949-ben alakították át, a tervező és kivitelező Sóki Gyula okleveles mérnök építőmester volt. Az átalakításról az alábbi műszaki leírást olvashatjuk a terven: „A homlokzat eredeti nyílásai megmaradnak, csak a felülvilágító-részek falaztatnak be. A külső jelenlegi vakolás helyett nemesvakolat készül, két végigfutó tervszerinti 10x10-es kiugrással portálszerűen kiképezve. A helyiség jelenleg 5.30 m magas, fűtés megtakarítás miatt álmennyezet készül 3.20 m magasan rabitzból mennyezetre függesztve.”

1953-ban az Élelmiszer-Áruház vállalat itteni üzemét alakították át. 1972-ben a Helyi Ipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete építtette át a Központi Könyvtára helyiségét. Az átépítés tervezője Antal Sándorné volt, a kivitelező pedig a Fővárosi VII. ker. Ingatlankezelő Vállalat 3. sz. Házkezelősége. Ugyanebben az évben, a sarkon lévő „Express” Ifjúsági és Diákutazási Iroda is átépíttette az irodáját. Kialakítottak egy vezetői szobát, egy adminisztrációs helyiséget és egy fogadóteret, ahol kismozaik burkolat volt.

1994-ben Kőrösi Zsolt és Kőrösi Tibor átalakíttatták a földszint 8. szám alatti lakást cipő-nagykereskedéssé, ez volt a Tip-Top Ház. A szobákból cipőraktárat és cipőbemutató-termet alakítottak ki. A tervező Keresztes Tibor építész volt.

Szintén 1994-ben engedélyeztették és alakították ki az Iris Gyógyszertárat. A gyógyszertár földszintből és galériából állt. Összesen 205.80 m2 alapterületű volt, ebből a galéria 56.20 m2. Befogadóképessége 7 fő dolgozó és maximum 15 fő vásárló volt. Kívülre új szürke színvakolatot és sárga homlokzatvakolatot terveztek. Ez a gyógyszertár még ma is itt áll.

Az épület homlokzata egyszerű, vízszintesen öt részre tagolódik. A földszint árkádíves ablakokkal tagolt, és kváderszerűen kiképzett. Az első szinten 7 ablak látható, a két szélsőhöz erkély csatlakozik díszes stukkóval az ablak körül. A második szinten 9 ablak található, a szélső két-két ablak keskenyebb, mint a többi. Ezen a szinten a középső ablakhoz csatlakozik erkély, amely alatt ugyanazok a motívumok jelennek meg, mint az első szint erkélyes ablakai körül. A harmadik emelet 7 ablakra tagolódik, a középső öt körül egybefüggő rizalit van, a két szélső körül pedig kissé bemélyed a fal. A negyedik szinten 7 ablak található, de ezek már eltérő méretűek és formájúk az alsó szintek ablakaihoz képest, körülöttük egyszerű rizalit van, a középső három ablaknál egybefüggő. Az épület homlokzata teljesen szimmetrikus, ma halvány és sötétebb zöld színnel vakolt.

Events of the house