Zárt ház

II. János Pál Pápa tér 4.

 • Architect:

  Orczy Gyula , Iváncsó István
 • Built:

  1911, 1912
 • Build by:

  Budapest Székesfőváros
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  Deák Diák Általános Iskola (Főv. Községi Általános Leányiskola; eredetileg Polgári Leányiskola)
 • Opening hours:

  Nyitva: SZ 10:00-17:00
 • Researched:

  2012
 • Parcel Number:

  34694
 • Second address:

  Szilágyi utca 6.

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az 1911-es és '13-as tervek között az alagsorban és a földszinten elég nagy eltérés, a többi emeleten is a Tisza Kálmán tér felőli lépcsőház a telek határoló falához került és a másik sarokban a vizesblokkot is áttervezték (megnagyobbították és középre került egy lichthof). Az eredeti terveken külön van jelölve a fehér mész- (összefüggő külső falak, belső válaszfalak), a román cement- (főként az alagsor és alacsony földszint főfalai), a portland cement (nyílászárok közti teherhordó falak) habarccsal rakott falazat és steró tégla falazat portland habarcsban.

A kivitelezett terven az alagsorban gazdasági konyha, műszaki kiszolgáló helyiségek, alápincézett udvar, raktár és vizesblokk a Szilágyi utca és az azt határoló telekhatár melletti traktusban, a hátsó traktusban alápincézett udvar, (Slöjd) tanfolyam, anyagraktár, mángorló ; a tér felé néző traktusban lépcső és bejárat az igazgató lakásához és 2-2 szoba-konyhás lakáshoz. A telek Szilágyi u és Tisza tér felőli sarkán ellipszis alakú pihenő. A földszinten a Szilágyi utca felől (a telekhatártól balra haladva) a tantestület, az igazgató irodája, szertár, előtér, előszoba és abból nyíló orvosi szoba. Az udvarra néző folyosóról nyílik a tanári és az ifjúsági olvasó mellette előtér és a főlépcső vele szemben pedig a kettéválasztott vizesblokk. A Szilágyi utcával párhuzamos folyosóról nyílnak a tantermek és egy cselédszoba a középső nagy udvarra, majd a lakótraktus fordul be a telekhatáron a tér felé (a telekhatártól a sarok felé: zárt veranda, 4 szoba, fürdő és konyha. A térrel párhuzamosan előszoba amelyből egy kamra és egy WC nyílik). Az első emeleten az igazgató lakása felett a természetrajzi terem emelkedő padsorokkal, a főlépcsőház mellett a tér felé néző oldalhoz közelebbi háromszög alakú helyiségben sötétkamra; a 2. emeleten még egy természetrajzi terem kb ugyanott, de nagyobb méretben vegytani és természettani szertárral és dolgozóval, a sötétkamra felett földrajzi szertár. Az emeletmagasságok ált. 4m (a 3. em. 3,9 a pince 3,4m). Külön metszet és homlokzat a főlépcsőháznak és a kerítésnek; a tető elé kovácsoltvas korlát készült

Events of the house