Zárt ház

József körút 11.

 • Architect:

  Dániel György
 • Built:

  1891
 • Build by:

  Gonda Ignác
 • Builder:

  Brezina Rezső, Pichler József
 • Function:

  lakóépület
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  36411
 • Research:

  Tomasák Gergő

Description


,1891-ben Dr. Gonda Ignácz nyújtotta be az építési engedélyt erre a telekre, amit a Fővárosi Közművek Tanácsa bírált el, mivel a kerületi önkormányzat átadta neki ezt a feladatot. Az engedélyek megszerzése után az építtető Dániel György építészt bízta meg az épület megtervezésével.

,A József körút 11. számú lakóépületet 1891-ben építették. A zártsorú bérház négyszintes, belső udvara zárt beépítésű. Az épület eklektikus stílusú, keleti homlokzata a József körútra néz. A homlokzat hét tengelyén az ablakok 1 ? 2 ? 1 ? 2 ? 1 ritmusban helyezkednek el minden emeleten egyformán, csak megjelenésük különböző. A földszint főtengelyén helyezkedik el a lakóház bejárata. A kapun beérve keresztboltozattal díszített folyosón jutunk el a belső udvarra. Itt a folyosón 4 kis falifülke található, amelyek kagylókkal vannak díszítve. A belső udvarának három oldala függőfolyosós, amely kovácsoltvas korlát ékesít. Az udvar negyedik oldala loggiás kialakítású, itt kőbalusszterekkel van díszítve a közlekedő. Ezt a díszítést alkalmazták a lépcsőházba felvezető lépcsőn is. Az első és a második emelet loggiája íves, a harmadiké egyenes kialakítású. Az utólag megépített lift a főlépcsőhöz csatlakozik.

,Az építtető

,Dr. Gonda Ignácz 1824-ben Budapesten zsidó családban született. Orvosi diplomával rendelkezett. Az 1890-es évek felé több ingatlan tulajdonosa lett, így a József körút 11. számú bérház melletti 9. számú telek is a birtokába jutott.  Budapest egyik legtöbbet fizető adózója, azaz virilistája volt. 1888-ban választották meg a fővárosi bizottság tagjává. 1899-ben a katonai bizottság tagja lett. Feleségével, Heller Reginával 1902-ig éltek házasságban. Az özvegy Gonda Ignáczné 1912-ben halt meg. Házasságukból két gyermekük biztosan született: házasságukból három lányuk ? Margit, Gizella, Anna ? és két fiuk ? Henrik és Dezső ? született, akik ugyancsak építkeztek Budapesten.

,Az építők

,A József körút 11. épületének kivitelezését Pichler József és Brezina Rezső építőmesterek végezték el.

,Brezina Rezső 1865-ben született. Édesapja Brezina János, Resicabánya főmérnöke volt. Fiútestvére Brezina Benno, aki szintén építész volt. Brezina Rezső üzleti érzéke tette mindkettőjüket híres építésszé. Tagja volt a Magyar Mérnök és Építész Egyletnek. A legtöbb alkotása Budapesten, az Erzsébetvárosban található. Főleg eklektikus, több emeletes lakóházakat épített. De ezek mellett Dunakeszin is kapott megbízást, például a Városháza építését. Feleségéről sok mindent nem tudunk, csak, hogy 1930-as évek végén halt meg. Gyermekük nem született.

,Brezina Rezső az 1880-as évektől kezdett Pichler Józseffel együtt dolgozni. Legtöbb munkájuk kivitelezőként Erzsébetvárosban adódott, ahol eklektikus stílusú épületeket építettek.


Events of the house