Zárt ház

József körút 22-24.

Description


,Az 1892-ből származó tervek alapján a bérház Neuhauser Miksa és Rockenstein Viktor urak megbízásából készült, akik egyben az építészek is voltak, mivel közös cégük a Budapesti Építkezési Vállalat volt. Az 1920-as és 1930-as években néhány lakást átalakítottak, 1964-ben Kaufmann Andor és Klein Sándor tervei alapján történt portálépítkezés. 1981-ben történt egy nagyobb átalakítás, ami az épület minden szintjét érintette.

,A zártsorban álló neobarokk stílusú bérház négyszintes, egy központi udvarral rendelkezik. Nyugatra néző főhomlokzata tíztengelyes, de a földszinten hét. A két szélső tengelyben finoman kiugratott rizalitok vannak. Az egyszintes lábazat felett a földszint rusztikusan sávozott, a nyílások egyenes záródásúak, a kétszárnyú kaput félköríves aedicula emeli ki. 

,A kaputól az udvarra vivő előtér keresztboltozatos lezárású, déli irányban nyílik belőe a lépcsőház. A függőfolyosós belső udvar homlokzatai sávozottak és egyenes záródásúak a nyílások. Déli részén egy mezzanin van ráépítve.


Events of the house