Zárt ház

József körút 29.

+6
 • Architect:

  Illés Gyula
 • Built:

  1891, 1892
 • Build by:

  Svadló Ferenc
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóépület
 • Researched:

  2016

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A József körút 29. szám alatt álló zártsorú bérház a körút és a Scheiber József utca sarkán áll.  Az épület Illés Gyula műépítész tervei alapján készült, 1891-1892. A tervek 1891 januárjában készültek el Svadló Ferenc és neje megbízásából. A terveket 1891 szeptemberében hagyták jóvá. Az eredeti terv szerint, a földszinten körúti oldalon egy üzlet, a Schreiber J. utca felé pedig egy lakás került volna kialakításra, ehelyett a jóváhagyott terveken már egy kávéház számára kialakítható szolgáltatói hely szerepel, házmesteri lakással az udvaron.

A bejárat a körúti tűzfal mellett nyílt, a 4 szint alaprajza megegyezett, mindegyikben 3 lakás nyílt körfolyosóról melyek 3 szobát tartalmaztak.
A ház első jelentősebb átalakítása 1914-ben történt Harminc Mihály építész közreműködésével. A legszembetűnőbb változás az acél I tartók beépítése a korábbi kőboltozatok helyére. Ez főként a pincét és a földszintet érintette. Továbbá az első szinten oszlopokkal váltotta ki a főfalakat, és az épületet a Scheiber József utca felől egy konyhával egészítette ki. Az eredeti fehér mészhabarcs falakat portland cementes falakkal építették újra.
1914-ben a földszinti helységben a Miénk Kávéház üzemelt, mely Fried Jenő tulajdona volt. A körút felőli házak Wittek Rudolfné, a Schreiber J. utca felőliek Meszlényi Mieslenger Adrienné birtokában voltak.
1928-ban is több falat elbontanak, szerepüket Raab Dezső által gyártott szegecselt oszlopok veszik át. Az épületet ekkor tovább bővítik, ez Frejwirth Jenő tulajdonában áll.
1958-ban tetőt és födémet cserélnek, az udvar is ekkor kapja rácsos üvegtetejét.
1980-ban a földszinti üzletet bérlő Magyar Divatintézet megrendelésére megtörténik a ház fűtéskorszerűsítése.

Events of the house