Zárt ház

József körút 34.

 • Architect:

  Preisz és Szabó
 • Built:

  1887, 1888
 • Build by:

  Preisz György
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóépület
 • Researched:

  2018, 2016
 • Parcel Number:

  34880
 • Second address:

  Rákóczi tér 1.

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az eredeti épület 3 emeletes, a földszinti homlokzaton kváder burkolat fedi, melyet az ajtó magasságának vonalában csonka párkány felez. A földszint és az első emelet között teljes párkány húzódik. Az első emeleti nyílások ívesek, keretezésük aedikulás, háromszögletű oromzatos szemöldökpárkánnyal zárva. Az ablakok alatti mellvédek köténye sima. A második emeleti keretezés architráv-keret, konzolos szemöldökpárkánnyal, a harmadik emeleti félköríves ikerablak, egyenes szemöldökpárkánnyal, mindkettő könyöklővel. A homlokzat teljes párkánnyal lezárt. Az emeleti szintek felülete keskeny vízszintes sávokkal tagolt.

A homlokzat a bombasérülés utáni helyreállítás során kapta mai formáját 1947-ben.  Tervezője Sós Aladár, kivitelezője Achner Jakab. Sós Aladár a Műegyetemen 1910-ben szerezte diplomáját. Már egyetemi hallgató korában részt vett a Ritz Szálló és a Gerbeaud-palota tervezésében. Később a palicsi fürdőtelep, a marosvásárhelyi kultúrpalota, a dévai színház, a pozsonyi kultúrpalota tervezésében és kivitelezésében vett részt. 1918-tól aktív tagja volt a Galilei Körnek. Az 1920-as évek folyamán több fázisban tervei alapján készültek a Vidámpark (volt Angolpark) épületei és főkapuja. Magántervezői tevékenységét Jakab Dezsővel folytatta. Jakab Dezsővel és Komor Marcellel közösen tervezte az Orsz. Társadalombiztosító Intézet (OTI) Fiumei úti központját (ma SZTK- Központ, Mező Imre út 19.), amelyért Lechner Ödön-emlékéremmel tüntették ki (1934). Jelentősebb alkotásai még az Izraelita Hitközösség óbudai bérháza (Bp., Frankel Leó u. 49., 1932–33), a Melinda Társasüdülő a Sváb-hegyen, Vajda Andorral közösen (1940), bérházépülete a Kandó Kálmán utcában (1936), valamint néhány villaépület a Rózsadombon (1935). Sikerrel vett részt építészeti tárlatokon. A Műcsarnok 1926. évi kiállításán Alföldi városház, Belgrádi központi pályaudvar és Templomudvar c. terveivel szerepelt, majd 1928-ban részt vett a genfi Népszövetségi Palota tervpályázatán. 1934-ben a Műcsarnok kiállításán bérháztervével II. díjat nyert. 1937-ben ~ rendezte a „Milyen legyen a mai lakás” c. kiállítást a Tamás Galériában. Közéleti tevékenységet is folytatott. Főmunkatársa volt az Állam és Polgár c. folyóiratnak (1934–36). 1917-től 1949-ig a M. Radikális Párt képviselője volt, 1946-ban a Közlekedésügyi Minisztériumban művészeti tanácsnoknak nevezték ki. Állami beruházások kivitelezését irányította Salgótarjánban, Tatabányán, Sztálinvárosban, majd a BUVÁTI városrendező irodájának vezetője lett. Építési és lakáskérdésekkel foglalkozott a Bp., VII. ker.-i Tanács végrehajtó bizottságában. Irodalommal is foglalkozott, tanulmánya jelent meg Huxley-ről és Proustról

Az épület mindhárom homlokzata néhány elemével eltér egymástól. Mindegyik oldalon végigfut a földszintet záró csonka osztópárkány, felette mellvéd sáv az ablakok alatt balusztrádokkal, valamint a második emelet feletti csonka övpárkány, mely egyben a harmadik emeleti ablakok könyöklője és a legfelül lezáró teljes párkány.
A Salétrom utca felől a földszinten sávos a felületképzés, íves nyílásokkal az eredetihez hasonlóan. A Rákóczi térre és a József körútra néző homlokzatok földszintje csiszolt forrásvízi mészkő lapokkal burkolt. Az első emeleten a nyíláskeretezés timpanonnal záródó, konzolos, csonka szemöldökpárkányos, könyöklővel. A második szinten konzolos, csonkapárkányos, könyöklős; a harmadikon csonkapárkányos; a negyediken könyöklős ablakkeret. A négy emeleten a Salétrom utcai és Rákóczi téri homlokzat megegyezik, eltérés csak az első és második emeleti konzolos ablakkeretezések párkánya alatti faragvány megjelenése, melyeknek a Salétrom utcain csak a helye jelzett egy sima felülettel. A József körút felőli oldalon az ablakkeretezés az első emeleten timpanonnal záródó, ion oszlopokkal támasztott aedikulás. A másodikon konzolos, csonkapárkányos, könyöklős, a harmadikon konzolos csonkapárkányos. A negyediken az eredetihez hasonló íves ikerablak szemöldökpárkánnyal és könyöklővel. A párkány alatt faragványok az első, második, harmadik emeleten is megjelennek.

Events of the house