This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

   

  ,A József körút 42. számú ház első tervei 1890-ben készültek el, Feledi Miksa megbízásából. A háromemeletes, zártsorú beépítésben álló bérház eredeti tervei azonban egy év alatt fokozatosan átalakultak. Az alaprajz nem szabályos négyzet alakú, az egyik oldala enyhén le van csapva. Valószínűleg alkalmazkodnia kellett a szomszéd házakhoz, illetve az út enyhe kanyarodásához.

  ,Az eredeti tervek nem különösebben tértek el a korban épült bérházakétól. A pincében fáskamrák és raktárak voltak, a földszinten utcafrontra néző üzlethelyiségek, mögöttük raktárakkal és még egy földszinti lakással. Az első, második és harmadik emeletet teljesen egyformára tervezték több lakással. A nagyobb lakásokhoz három nagy, utcára néző szoba tartozott, emellett fürdőszoba, konyha, kamra, cselédszobák és előszoba.

  ,Az eredeti tervek szerint a homlokzat három részre volt osztva függőlegesen és a középső rész volt a legnagyobb. A két szélső oldalon mind a három emeleten egy-egy ikerablak volt, a középső részen pedig 7 darab boltíves ablak. Annyi különbség volt, hogy az első emelet középső ablakához terveztek egy erkélyt is. Ez közvetlenül a kapu felett helyezkedett el, a kapu mellé pedig mindkét oldalra három-három boltívet rajzoltak.

  ,Ezek a tervek ? elsősorban a homlokzatot tekintve ? nem sokkal később nagyban átalakultak, ennek első számú oka a tulajdonosváltás volt. Matits Dömené (szül.: Kedvessy Mária) úrnő vette át az építtetést és a tervezést Baumann és Kölber építészekre bízta. Az eredeti terveken az ő pecsétjük nem volt megtalálható. Matits Dömené úrnőnek nem ez volt az első bérháza, a József körút 40. számú épület is (mely közvetlenül a 42. mellett áll) az ő tulajdonában volt. A belső téren nem változtattak sokat, mindössze a lépcsőház és néhány helyiség kerül máshova, de az elrendezés nagyon hasonló az eredeti tervekhez.

  ,A homlokzat viszont teljesen átalakult, nyomát sem viseli az eredeti terveknek, stílusában meglehetősen illeszkedik a József körút 40-hez. A földszinten hét boltíves nyílás található, középen a bejárati kapuval. A három emelet díszítése teljesen különbözik, az első szint a legletisztultabb, szinte nincs is díszítés, az ablakok szögletesek. A második emeleten minden második szintén szögletes ablak felett egy-egy kis timpanon található. A harmadik emeleten egyforma boltíves ablakok találhatók, közöttük díszítéssel. A végleges terveket 1891. június 3-án hagyták jóvá és kezdődött meg az építkezés.

  ,Egy 1966-os Népújságban található hirdetés szerint az egyik üzlethelyiségben egy gyógynövényszaküzlet kapott helyet, melyben VIROMA-szörpöt lehetett kapni. Mára a gyógynövényszaküzlet eltűnt, az üzlethelyiségek egy szoláriumnak, egy ingatlanirodának és egy antenna- és kábelszaküzletnek adnak otthont.

  ,Fotók:
  ,Szodorai Regina
  ,reginaszodorai.com
  ,https://www.facebook.com/reginaszodorai.photographer

   

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby