This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

   

  A korábbi egyemeletes lakóépületet Schrantz György építtette 1868-ban, a tervező Gottgeb Antal volt. Az 1893-as terveken a Schubert Ármin részére építendő lakóház építőmestereiként Schubert és Hikisch vannak feltüntetve, de szerzőségük nem tiszta. A József körúti ház esetében lehetséges, hogy Schubert maga az építtető, utóbbi pedig utalhat Hikisch Rezsőre (1876-1934), az Astoria szálló (1913) építészére, de ő források szerint csak 1902-ben tért vissza Budapestre.

  1908-ban Oetl Antal cége üvegtető szerkezetét készítette el a Bodó kávéház számára, majd 1931-ben Horgó (?) Gábor tervei alapján végeztek átalakításokat. A Bodó Kávéházat 1894-ben nyitotta meg Bodó Adolf, üzletét a harmincas években fia vette át. “A katonatisztek kávésaiként” emlegették őket, mert az üzlet törzsközönségét a közeli Mária-Terézia laktanya és a Ludoviceum tisztjei adták. Az ifjabb Bodó idején a korábbi csillogás megfakult, a vendégkör is sokat szelídült: Móricz Zsigmond már a ?szegény keresztények előkelő kávéházának? írta le. A kávéház 1937 januárjában bértartozás miatt zárt be.

   

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby