Programs of the house

József körút 64.

+4
 • Built:

  1889
 • Build by:

  Amon József
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  35640
 • Photo:

  Novák Péter

Description


,Pecz Samu, a ház tervezője, Önéletírásában csak ennyit mond a körúti házakról:

,?A központi vásárcsarnok befejezése elött egynéhány bérház épületet is terveztem és felépítettem; nevezetesen Budapesten a József köruton a Wirnhardt-féle két bérházat (66. és 68. sz.) az egyiket gót modorban faragott kő homlokzattal, a másikat florenci reneszánsz stilusban vakolt homlokzattal, továbbá Kolozsváron a Széky-féle házat gót stilusban szintén faragott kő homlokzattal. A központi vásárcsarnok befejezése után terveztem és építettem a Pecz Ármin-féle háromemeletes bérházat (Bp. VIII. Kálvária tér 8 sz.) a vásárcsarnokhoz hasonló kiképzéssel, egy kevés Zsolnay-féle majolikának a felhasználásával.?

,Mindez 1892-93-ban esett meg.

,A József krt 64. esetében a ház tervezője és építői az ?eklektika? kissé kötöttebb változatát alkalmazták, vagyis egy épületen belül nem alkalmaztak különféle építészeti stíluskorszakból származó, összeválogatott elemeket, hanem igyekeztek egy stílus hatása alatt tartani az épület elemeit. Így ez az épület neo-reneszánsznak tekinthető, míg a szomszédos 62-es szám neogótikusnak. Az egészben a legérdekesebb talán az, hogy a két ház egyébként ? alaprajzát, beosztását, a külső és főként a belső homlokzati részek szerkezetét tekintve ? egymáshoz nagyon hasonló.

,Pecz részéről a József krt. 62. és 64. egymás mellett egyfajta stílusgyakorlatként is felfogható, közel azonos tartalomra különböző stílusú formát, mázat szerkesztett a mester. Érdemes megállni a belső udvarban, alaposan körülnézni (akár fotózni), majd ugyanezt a szomszédban megismételni, és összevetni a két látványt (vagy fotót) egymással. Erre kiválóan alkalmas a 62-es számban 15:00 órakor induló épületbejárás, ami a 64-ben folytatódik. Tölgyesi János művészettörténész lakó vezeti körbe az érdeklődőket, mutatja meg a ház zegzugait, mesél és kérdésekre válaszol.

,Bővebb információ a házról Tölgyesi János gyűjtésében az alábbi honlapon: https://sites.google.com/site/jozsefkrthatvannegy/

,Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/482630741933399/ 

,


Events of the house