This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

   

  Pecz Samu, a ház tervezője önéletírásában csak ennyit mond a körúti házakról:

  A központi vásárcsarnok befejezése elött egynéhány bérház épületet is terveztem és felépítettem; nevezetesen Budapesten a József köruton a Wirnhardt-féle két bérházat (66. és 68. sz.) az egyiket gót modorban faragott kő homlokzattal, a másikat florenci reneszánsz stilusban vakolt homlokzattal, továbbá Kolozsváron a Széky-féle házat gót stilusban szintén faragott kő homlokzattal. A központi vásárcsarnok befejezése után terveztem és építettem a Pecz Ármin-féle háromemeletes bérházat (Bp. VIII. Kálvária tér 8 sz.) a vásárcsarnokhoz hasonló kiképzéssel, egy kevés Zsolnay-féle majolikának a felhasználásával.”

  Mindez 1892-93-ban esett meg.

  A József krt 64. esetében a ház tervezője és építői az ?eklektika? kissé kötöttebb változatát alkalmazták, vagyis egy épületen belül nem alkalmaztak különféle építészeti stíluskorszakból származó, összeválogatott elemeket, hanem igyekeztek egy stílus hatása alatt tartani az épület elemeit. Így ez az épület neo-reneszánsznak tekinthető, míg a szomszédos 62-es szám neogótikusnak. Az egészben a legérdekesebb talán az, hogy a két ház egyébként – alaprajzát, beosztását, a külső és főként a belső homlokzati részek szerkezetét tekintve – egymáshoz nagyon hasonló.

  Pecz részéről a József krt. 62. és 64. egymás mellett egyfajta stílusgyakorlatként is felfogható, közel azonos tartalomra különböző stílusú formát, mázat szerkesztett a mester.

  Bővebb információ a házról Tölgyesi János gyűjtésében az alábbi honlapon: https://sites.google.com/site/jozsefkrthatvannegy/

   

   

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby