Zárt ház

József körút 69.

 • Architect:

  Fekete Elek
 • Built:

  1889
 • Build by:

  Krail Irma
 • Builder:

  nincs adat
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  36787
 • Research:

  Bede-Fazekas Janka

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A tervanyagban szerepelnek Ámon József tervei 1887-ből, a megbízó Krail Irma. Bár az Építő Ipar 1889-es engedélye szerint Fekete Elek volt az építész[1], a megvalósult terveken Quittner Zsigmond szerepel, a megbízó szintén Krail Irma. Quittner Zsigmond 1878-ban, Münchenben szerezte oklevelét. 1880-tól Budapesten dolgozott. Ázsiai és afrikai tanulmányutakat tett, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke volt. Legkiemelkedőbb művei, számos épület és síremlék mellett, a Gresham Biztosító palotája (1906)és  a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank palotája (1906).

1935-ben az épület a gróf Strahlendorff Brúnóné népművelési alap kezelésében volt, ekkor átalakítást végeztek rajta.

Az ötszintes, neoreneszánsz és neoromán jegyeket viselő sarokház egy központi udvarral rendelkezik. Keleti homlokzata tíztengelyes, a déli pedig tizennégy, a sarkot rizalit emeli ki. Az egyszintes lábazat felett sávozott a földszint, a sarokrizaliton armírozás látható. A nyílások félkörívesek, az ívindítások vonalában egy övpárkány fut végig a homlokzaton. A szintet fogazatos párkány választja el az első emelettől, efölött fut a bábos mellvéd. Az első emelttől a homlokzat felülete téglából készült. A második szinten a keleti homlokzat déli tengelyében konzolos alátámasztású erkély nyílik. Az első emelet ablakai szemöldökgyámosak, keretük a szárak mentén fülekkel díszített. Háromszögű vagy félköríves, belül kagylós díszítésű aedicula zárja le őket. A rizalitokon hármas nyílások tárulnak és itt a sarkok armírozottak. A második emelet ablakai alatt övpárkány fut, a nyílások szemöldökgyámosak, száruk füles, szemöldökpárkányuk egyenes záródású, a rizalitokon ikerablakok helyezkednek el. A szemöldökkövek magasságában egy sáv fut, felette az élére állított téglák szegmensívet adnak, amik követik a tengelyek ütemét. A második és harmadik emeletet is övpárkány választja el. A negyedik szint ablakai félkörívesek, amiket belül rozetták díszítenek, száruk füles keretezésű. A rizalitokon elhelyezkedő ikerablakok között egy-egy bimbós fejezetű háromnegyed oszlop áll. A harmadik emelet felett gyöngysoros párkány fut. A negyedik emeleten félköríves ikerablakok nyílnak, a rizalitokon hármasak és pilaszterek állnak az armírozás helyén. A homlokzatot félköríves, gyámköves vakívsor, felette pedig palmettás konzolú koronázópárkány zárja.  A bejárat a keleti homlokzaton, a délről számított ötödik tengelyben nyílik. Az előtér falát maszkos pilaszterek és stukkók díszítik, a lefedés keresztboltozatos. Az innen nyíló déli tároló mellett lépcső vezet fel a magas földszintre. A belső udvar sávozott felületű, a földszinten néhány nyílás félköríves, a többi pedig vízszintes záródású. A nyugat felé benyúló lépcsőházat félköríves ablakok világítják meg, minden szinten konzolos alátámasztású függőfolyosók futnak.

Events of the house