Programs of the house

József körút 71-73.

+6
 • Architect:

  Quittner Zsigmond
 • Built:

  1889
 • Build by:

  Bercsényiné Krail Irma
 • Builder:

  Fekete Elek
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  36799
 • Photo:

  Kovács Edina
 • Research:

  Kiss Eszter
 • Volunteers:

  Balla Gábor, Czabán Vera

Description


,A sarokházat Krail Irma (1845-1916) építtette, ahogy több szomszédos bérpalotát a körúton és a Pál utcában. A Pál utcát is minden bizonnyal Krail Irma apjáról, a gazdag Városház téri vaskereskedőről nevezték el. ő, Krail Pál volt az, aki telkeket, házakat vásárolt az akkori Serfőző utcában, és ezek a körút kialakításakor már vagyonokat értek. Krail Irmának négy férje volt, de gyermeke egy sem. Végrendeletében házait a Kultuszminisztériumra hagyta azzal a kikötéssel, hogy a bérházak jövedelmeit fordítsák népnevelésre ? így jött létre a ?Báró Stralendorff Brunóné szül. Krail Irma népnevelési alapítvány.?
,A József körút 71-73. szám alatti, 2 udvaros sarokház terveit 1889-ben nyújtották be engedélyezésre. Tervezője Quittner Zsigmond (1857-1918), kivitelezője Fekete Elek volt. Csupán a külső, körúti oldal homlokzati terveit őrzi Budapest Főváros Levéltára. Eszerint a kapu jobb oldalán az emeleteken zárterkélyek lettek volna és a csak a 4. emeleten nyitott, ám végül mindenütt nyitott erkélyeket építettek. Sajnos a belső alaprajz nem maradt fenn.
,A ?házbirtokosnő? nem sajnálta a költségeket. Kőrösi József, évenként számbavéve Budapest legnagyobb építkezéseit, Krail Irma négyemeletes bérházát a maga 300.000 forintjával az év legdrágább magánépítkezéseként említi (a harmadik helyezett szintén körúti épület, Reiner Zsigmond háromemeletes bérháza a Teréz körúton).
,Arról, hogy a súlyos százezrekhez ízlés is párosult-e, így írt 1890-ben a kortárs Fittler Kamill (a Magyar Iparművészet c. folyóirat szerkesztője, építészeti szakíró): ?a 73?71 kettős számok és 69 egyes szám alatt két óriási bérkaszárnya van millió lakóval; egyszerű, de ízléstelen épületek.? (BH 1890. máj. 8.)
,Az épület további történetéről a következő adatokat találhatjuk: ?A háborúban a negyedik emeletet érte a belövés, a tető és az eredetileg csapos fagerenda födém is leszakadt, azon a helyen ezt most vasbetonszerkezet pótolja. 1956-ban nagyobb károkat szenvedett, mint az ostrom alatt. A Kilián Laktanyát Mátyásföldről lövő aknavetők lerombolták a hátsó lépcsőházat, egy belövés átlyukasztotta a lakás mindkét falát. Az elpusztult részeket az eredeti stílusban 3 év alatt újjáépítették. Az utcai front lépcsőházába 1934-ben építették a faszerkezetű liftet, amelyet 5 éve [vagyis 1980-ban ? a szerk.] cserélték modern felvonóra. A mögötte lévő házmesterfülke is a háború után épült.? (Adalékok a Belső-Józsefváros történetéhez. Szabó-Pap Krisztina szerk. 1985. A bejegyzést Kósa László írta)


Events of the house