Zárt ház

József körút 72.

  • Built:

    1888
  • Researched:

    2016
  • Parcel Number:

    35646

Description


,Tervek, tulajdonosok

,A Budapesti Czim- és Lakjegyzék 1882-es évfolyamában utánakeresve a telek eredeti tulajdonosa Gergelyi Kálmán volt, ahogy a szomszédos sarokteleknek, a Nagykörút 20-nak (ma József körút 70.) is. 1885-86-ban is Gergelyié volt, aztán hamarosan gazdát cserélt, mert a levéltárban talált építési terv 1888-ban már tekintetes Temesváry Zsófia úrnőt tünteti fel megrendelőnek.

,A háromemeletes lakóházat Baumann Károly Bernát és Kölber Károly Lajos építészek tervezték, irodájuk az Andrássy út 81. alatt volt. Az építőmester neve nem szerepel a terveken, melyeket a Fővárosi Közmunkák Tanácsának Műszaki Osztálya nevében Eckermann Ede hagyott jóvá. A pincében 3 óriási raktár, mosókonyha és a lakók fáskamrái kaptak helyet.

,A földszintre eredetileg 4 bolthelyiséget (egy-egy saját raktárral), szoba-konyhás (fürdő nélküli) lakásokat és kamrát szántak. Az első emeleten a körút felől 2db 3 szobá, előszobával, cselédszobával, konyhával, fürdőszobával lakás helyezkedett el. Az udvarról szoba-konyhás lakások nyíltak (fürdő nélkül). A második és a harmadik emelet beosztása ugyanez volt. Ahogy a környéken mindenütt, 1956-ban itt is óriási károk keletkeztek, ezért 1958-ban ez a ház is sortatarozáson esett át. Fennmaradt az üzleti kirakatok és bejáratok elrendezési terve. Eszerint a bejárattól jobbra egy ajtó felett a ?tej?, kettő felett a ?patyolat? felirat (csupa kisbetűvel) és a bejárattól balra a két legszélső ajtó felett a ?Rádió? felirat állt.

,A ház építtetője, Temesváry Zsófia 1845-ben született Eisler Henrik és Mayer Borbála lányaként. Temesváry Adolfhoz (1839-1915) 1863-ban ment férjhez, házasságukból két gyermekük született: Rudolf/Rezső és Ilona/Ilka. Ingatlanmágnások voltak, Budapesten állítólag 17 bérházuk volt. Emellett Temesváry Zsófia szerepel ?építő asztal gyárosnő?-ként is, illetve tégla- és mészégetője volt Ürömön és Borosjenőn. Temesváry Adolf és felesége az Andrássy út 97-ben laktak egészen halálukig.

Events of the house