Zárt ház

József körút 74-76.

 • Architect:

  Devecis Ferenc
 • Built:

  1896
 • Build by:

  Jäger József
 • Builder:

  Mészner és Arndt
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  35647

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zárt sorú beépítésben álló, négyemeletes, eklektikus bérház. Homlokzata nyolc tengelyes. A földszinten jelenleg két üzlethelyiség van kialakítva, melyek összesen (a bejárati kapuval együtt) nyolc félköríves záródású nyílással rendelkeznek. Az első emelet dísze a két, a harmadik és a hatodik tengelyben elhelyezkedő báboskorlátos erkély. Az emeleti, félköríves záródású ablakok alatt szintén báboskorlátos díszítés található.

A második emeleten háromszögű timpanon zárja a nyílásokat. A harmadik és a negyedik emelet nyílásainak lezárása egyenes, kevés díszítéssel. Koronázópárkánya díszes.

1882-ben még Nagykörútként szerepelt a Cimjegyzékben, és külön helyrajzi- és házszám alatt.  Jäger József aztán mindkét részt megvette, az építési terveken már az ő neve szerepel: a ma is álló négyemeletes bérházat az ő megrendelésére építették 1896-ban.

A tulajdonosról nem sokat tudni. 1892-ben „magánzó, volt kovácsmester” a titulusa. 1873-74 között a Gyep utcában földszintes házat építtetett. (Kőrösi József: Az 1873. és 1874. évi budapesti építkezések. Budapesti Statisztikai Közlemények 12, 1875)

Emellett katolikus volt és világlátott: 1881-ben feleségével, Bogdán Anna Máriával ott volt a lourdesi nemzeti zarándoklat világi résztvevői között. Minden bizonnyal meggazdagodhatott a kovácsmesterségen, mert 1912-ben, amikor Jäger József meghalt, felesége örökölte négy házukat: a József körút 74-76-ot, az Üllői út 68-at., a Gyep utca 37-et és Thököly út 43-at (PH 1912.márc.19.) 1930-ban özv.  Jäger Józsefné halála után pedig Arad Rezsőre szállt. (PN 1930.márc.27.)

Ami az épületet illeti: Devecis Ferenc műépítész készítette a terveket, aki Messner és Arndt építőmesterekkel dolgoztatott. A BFL-ben található tervrajzok szerint a pincében 2 nagy raktár és külön fáskamrák kaptak helyet. A mezzaninon helyezkedett el a mosókonyha.

A földszinti viszonylag kis helyre, minden helyet kihasználva, 5 boltot terveztek: a bejárattól balra kettőt, jobbra hármat. A helyiségekhez, egy kivétellel raktár is tartozott. Ezenkívül a földszinten kapott helyet a házmester lakása, sőt a viceházmesteré is. Leghátul kaptak helyet az udvarról megközelíthető közös "closet"-ek.

Elől, a főlépcsőháznál liftet építettek, hátul a hátsó lépcsőnél kézi teherfelvonót. Ezek használatba vételi engedélye fennmaradt a BFL-ben.

Az első emeleten két körútra néző nagy lakás volt. Az egyikben 5 szoba, előszoba, fürdő, cselédszoba, konyha, kamra, a másikban 3 szoba, háló, fürdő, cselédszoba, konyha, kamra volt. Az emeleten volt még egy harmadik lakás is, hátul, csak udvarra néző helyiségekkel (2 szoba, konyha, kamra). A hátsó melléklépcsőnél, a teherfelvonó mellett voltak a közös helyiségek: a mosókonyha és a closet.

A további emeletek alaprajza ugyanez volt.

 

Itt lakott

1897 és 1899 között Lipcsey József, az Iparművészeti Múzeum titkára.

1906 és 1914 között Gmelin Ottó dr. fogorvos itt lakott és rendelt a II.em. 9-ben.

1942-ben Ballagi István dr. egyetemi magántanár, bőrgyógyász.

 

Üzletek, irodák

1899-ből származó hirdetés szerint itt működött a Magyar Ajtó-, Ablak- és Faárugyár raktára és irodája (a gyár a Gyömrői úton volt): „Állandóan raktáron tart minden nagyságban és formában ajtókat és ablakokat minden fajú építkezés részére teljesen felvasalva, melyekből bármennyit azonnal szállítani képes. — Elvállal a fönti szakmába vágó minden néven nevezendő asztalos-munkákat és oly fa-kidolgozásokat, melyek gépekkel eszközölhetők, jutányos ár mellett. Árjegyzék kívánatra küldetik”. (PH 1899.febr.23.)

1920-ban Hegedűs György és Hegedűs Erzsébet „háztartási czikkek, fűszer- és gyarmatáru, déligyümölcs, hüvelyes vetemények,- czukorka, csemegeárúk, olaj, zsiradék és zárt palaczkokban szeszesitalokat” árustó üzlete működött a házban.

1922 és 1923 között Hegedűs Ignác fényképésznek volt itt műterme.

Events of the house