This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

   

  A zártsoros beépítésben álló ház a József körút és Üllői út keresztezésétől nem messze található. Háromemeletes, eklektikus bérház, melynek egyik különlegessége, hogy az építészpáros, Schubert és Hikisch, pontosabban Schubert Ármin részére készült. 1891. február 12-én kaptak rá építési engedélyt.

  ,A legszembetűnőbb különbség a ma látható homlokzat és a Budapest Főváros Levéltára anyagában őrzött homlokzati terv között, hogy a terven1 az ablakok közti falsíkot német típusú szecessziós (Jugendstil), növényi indás motívumok díszítik, melyek nálunk a stílus igen korai megjelenésére utalnak. Sajnos egyelőre nem áll rendelkezésünkre a házról századfordulós felvétel, de valószínűsíthető, hogy ez a díszítőelem meg is valósult, csak a huszadik század közepi eklektika és szecesszióellenes közízlés miatt került esetleg lemeszelésre. A terven a zárterkély toronydísze is kissé eltérő az egyszerűbb mai formájától, továbbá szerepel rajta egy díszesebb manzárdablak, mely az épület elkészült állapotában egyáltalán nem látható.

  Az első, második és harmadik emeleten négy azonos elosztású lakás található. Itt is az utcafronton vannak a legnagyobb, fényűző lakások. Ezek két előszobából, két fürdőből, két kamrából, két mellékhelyiségből, egy alkóvból, egy cselédszobából és hét szobából álltak. Az udvari folyosók jobb oldaláról nyíló lakások a legkisebbek: előszobából, konyhából, kamrából, mellékhelyiségből és egy szobából álltak. Az udvar bal oldalára nyíló lakások hasonlóak az előbbiekhez, azonban két lakószobával rendelkeztek. A negyedik lakás a háztömb végén van, melyhez előszoba, konyha, kamra, mellékhelyiség és három szoba tartozik.

  Az idők folyamán leginkább a földszinti vendéglátó egység tulajdonos és profilváltásai miatt találni átalakításra vonatkozó iratot. Egy 1912-ben kelt irat szerint Tőkés Lajos kávéháztulajdonos kapott az átalakítás utáni használatbavételi engedélyt, 1925-ben pedig Dr. Dégen Árpádné tulajdonos vehette át az újonnan átalakított vendéglőt. Végül 1963-ban alakítottak ki megfelelő konyhát és raktárt Pischer Tibor építész segítségével a ?Kőruti Sőröző? számára. Ma egy olasz étterem uralja a földszintet, ahol ? a fentiek fényében ? hagyomány a vendéglátás.

   

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby