Zárt ház

Károlyi-kert

 • Function:

  lakóház
 • Opening hours:

  SZOMBAT-VASÁRNAP 10:00-18:00
 • Researched:

  2018
 • Parcel Number:

  24166/2
 • Research:

  Horváth Viktória

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A ma Károlyi-kert elnevezéssel illetett terület Budapest V. kerületében, a Ferenczy István utca – Magyar utca – Henszlmann Imre utca – Károlyi Mihály utca közötti területen található; Pest történeti városmagjában, a középkori város szélén helyezkedik el. A park tulajdonképpen az egykori Károlyi-palota kertje; a palotában ma a Petőfi Irodalmi Múzeum működik. Az ingatlan 1768-tól 1929-ig volt a Károlyi család tulajdona, 1932-től közpark funkciót lát el.[1] A középkortól kezdve magas rangú főurak, püspökök birtokában végig kertként működött, a legenda szerint itt volt Hunyadi Mátyás vadaskertje is.


Részlet a pesti egyetem-utczai gr. Károlyi kertből (1897)
Kép forrása: FSZEK [HUNGARICANA] [leltári szám: 000784]

Az 1940-es években több építkezés is folyt a területen, melyek során régészeti leletek láttak napvilágot. 1944-ben egy oltómedence ásásakor a folyami homokban több csontváz is előkerült, melyeket a mellékletek a kora Árpád-korra, 10–11. századra kelteztek, tehát elmondhatjuk, hogy ezen a területen volt Pest egyik legkorábbi temetője.[2] 1946-ban tisztázták a temető szélesebb kiterjedését is. A későbbi korokat 14–15–16. századi kerámiaedények, levágott állatok csontjai, kisebb vastárgyak jelzik, melyek egykori szemétgödrökből kerültek elő.[3] Gróf Károlyi Antal 1768-ban vásárolta meg a birtokot, és a díszkertet az akkor divatos angolkert mintájára terveztette meg. A kert színezett tervrajza szerencsésen fennmaradt az Országos Levéltárban.[4] Az idők során számos nagy jelentőségű esemény helyszíne volt a palota és a hozzá tartozó kert: itt tartóztatták le Batthyány Lajos miniszterelnököt, s a rózsalugasban tornázott reggelente Haynau tábornok. Egy 1864-ben készült helyszínrajzon láthatjuk, hogy a Magyar utca felőli keleti oldalon a sarok beépített volt, a többi részt egybefüggő zölddel jelölték.[5]


Koncerthallgatók a Károlyi kert kerítésénél (1958)
Kép forrása: FORTEPAN [HUNGARICANA] [képszám: 20135; orig: KOTNYEK ANTAL]

Az 1920-as évek végén a főváros megvásárolta a birtokot, és azt „a nép akaratának megfelelően” közparkká nyilváníttatta. A Károlyi-kert a század derekáig szabadtéri koncertek kedvelt helyszíne volt, melyeket a hetvenes években a metró építési munkálatai szakítottak félbe. 1956-ban a kert ideiglenes temetőként szolgált. 1999-ben a Fekete Doboz Alapítvány Dokumentumfilm Iskolájának hallgatói „Tér” címmel kaptak vizsgafilm feladatot. Az OSA TV válogatásában elérhető a három legjobbnak ítélt film: a Károlyi kert, a Lövölde tér és a Klauzál tér.


Az ELTE-Fekete Doboz Dokumentumfilm Iskola hallgatóinak Károlyi-kert c. vizsgafilmje (1999). Producer: Fekete Doboz Alapítvány
Videó forrása: YOUTUBE [Vera & Donald Blinken Open Society Archives]

Napjainkban a kert folyamatosan gondozott, kedvelt pihenőhely, ahol a környékbeli egyetemisták és kisgyermekes családok gyakran múlatják az időt. Szökőkutak, pompás virágágyások, árnyékot adó fák teszik még kellemesebbé az ott-tartózkodást.

Sources

Events of the house