Zárt ház

Kavics utca 1.

 • Architect:

  Gyárfás Antal
 • Built:

  1941
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  14570/2
 • Second address:

  Árpád fejedelem útja 14.
 • Research:

  Ódry Emese

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Kavics utca 1. alatt található ház lakóház funkciót tölt be. A II. kerületi Kavics utca és az Árpád fejedelem útja sarkán áll. Az Árpád fejedelem útjára néző homlokzata a Duna-partra néz.

Levéltári adatok hiányában, a korabeli térképeken észrevehető helyrajzi szám módosulásból az következtethető ki, hogy egykor a Kavics utca 1 az egész utcaszakaszt kitöltötte, még az 1942-es térképen is egy ház van a helyrajzi számon. Az 1945-ösön viszont már két külön telket jelölnek a közös helyrajzi számú telek egyik és másik részén. [1] A feltevésre a Kavics utca 1 és a Kavics utca 3 homlokzat kialakításainak hasonlósága is ráerősít.

A ház Duna felöli oldala háromtengelyes, középrizalittal, a jobb szélső tengely magasabb a többinél, hogy a mellette álló Frankel Leó utca 49-es házzal zártsoros beépítést alkosson. A homlokzat lábazata dísz kőlapokkal kirakott, a falak egyszerű, téglalap alakú ablaknyílásokkal tagoltak. A Duna felőli és a Kavics utcai homlokzaton is emeletenként vékony, könnyed vaskorlátos erkélyek láthatóak, előbbinél a bal, utóbbinál a középső tengelyen. A Kavics utcai homlokzaton a bejárati rész a homlokzathoz képest háttérben van. A bejárati üveges vasajtó dinamikus, ornamentikus díszítménnyel ellátott. A bejárat felett az összes emeleten függőlegesen végig futó, szalagszerű kettős üvegablak sor látható.

A házon levő kis tábla hirdeti, hogy az építész Gyárfás Antal műépítész volt, aki 1941-ben építette a házat. Gyárfás Antal Alsószentgyörgyön született, 1881-ben. Már az első világháború előtt is tervezett bérházakat és villákat Budapesten (Lajos utca 7, Hegedűs Gyula utca 49-51). Ez a későbbi épület már kevesebbet mutat a korábbi art deco épületei dekorativitásából (például Tátra utca 20/A) [2], a negyvenes évekre jellemző letisztultság látható, kevesebb díszítménnyel, de érdekes homlokzatképzéssel.

Az építtetőről keveset tudni, viszont az 1942-es lakásjegyzék szerint Tehel Jenő és társai paplankészítő és divatáru kereskedési vállalata ide volt bejegyezve, akkor még Zsigmond király útja 47-es szám alá. [3]

A házban lakott egykor Salamon-Rácz Tamás, okleveles gépészmérnök, a II. világháború idején a Magyar-Lengyel Külügyi Bizottság titkára. Salamon-Rácz titkársága idején több tízezer Magyarországra érkezett lengyel katonai és civil menekültet mentetett meg. A ház falán látható emléktábláját a Lengyel Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége állíttatta 2016. május 2.-án. [4]

Sources

Events of the house