Programs of the house

Kavics utca 2/a

 • Architect:

  Stein Rezső
 • Built:

  1931, 1932
 • Build by:

  özv. Bleier Árminné Grosz Janka
 • Builder:

  Bíró Elemér
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  14568/2
 • Second address:

  Árpád fejedelem útja 13.
 • Research:

  Ódry Emese

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Kavics utca 2/A szám alatt található kétemeletes ház lakóház funkciót tölt be. A II. kerületi Kavics utca és az Árpád fejedelem útja sarkán áll. Az Árpád fejedelem útjára néző homlokzata a Duna-partra néz.

A ház eredeti terve és később még a módosított terve is eltér a mai, megvalósult állapottól. A mai ház neoreneszánsz stíluselemeket mutat. A Kavics utcai homlokzat alapvetően vízszintesen hangsúlyozott, 4 tengelyű, a balszélső, kissé előreugró falsíkját az oldalsó sarokarmírozás még inkább kiemeli. A homlokzatot tovább tagolja a bejárat mellett két oldalt futó lizéna. A földszint lábazatát díszkövek hangsúlyozzák. A jobb szélső tengely földszinti két ablaka ablakkosarat kapott.

Az első emelet ablakainak szemöldök része hangsúlyozott. Az első és a 2. emeleten 1-1 díszes vaskorláttal ellátott kis erkély látható. Az korlátok leveles motívumokkal, hullámzó volutákkal, alatta fonódó ívsorral, valamint áttört, filigrán vaspálcákkal díszítettek. A Duna felől látszik jól, hogy a homlokzat vakolt párkányzatot kapott felül.

A Kavics utcai homlokzaton, az eredeti terveken minden ablak reneszánsz keretezésű, díszes, ez vagy nem valósult meg vagy átalakították később, jelenleg csak egyszerű vakolt keretezésük van. [1] A sarokarmírozás a terveken az egész épületen végig futott függőlegesen, ma csak az első emelet magasságában látható. Az 1932-es, módosított terven szoborfülkét is terveztek a bal szélső falsíkba, az első emelet magasságában, de végül ez sem valósult meg. Az 1931-es terven a homlokzat mívesebb, mint a módosított 1932-esen. A felépült ház pedig ennél is egyszerűbb lett, viszont az alap elrendezés, a tagolás, pont olyan, mint a terveken.

A ház belső részeiről készült első tervek is 1931-ből származnak, amikor a már meglévő, egy emeletes házra még egy emeletet húztak és belső elrendezését is módosították valamennyire, például eredetileg műhely is volt tervezve a földszinten, pince, házmesteri lakás, konyhák, kamra és 1-2 szoba mellé. Udvart is jelölnek a tervek.  A földszinti helységek a bejárattól induló folyosóról nyíltak jobbra és balra. Néhány szoba egymásról nyílt, például a konyhákról 1-1 szoba is.

Az első és a 2. emeleteken előszobák, konyhák, fürdőszobák, cselédszobák, és egyéb szobák kaptak helyet. A második emeleti ráépítéssel plusz szobák kerültek a házba: 1 szoba, 1 cselédszoba, 1 fürdő, 2 kamra, 2 mosdó és 1 konyha. A módosított terven a műhely már nem jelent meg, helyén szobák voltak.

Mivel az építkezés tervezete érintette az építési szabályozásokat, így a bővítéshez külön kérelmet kellet benyújtani a telekhatárokkal, és szabályozó vonalakkal ellátott helyszínrajzzal. 1932-ben, a módosított terv szerint, az eredeti terveket állították vissza a födém vasgerendáinak elrendezésében és méretében.

A ház tervezője Stein Rezső okleveles mérnök, irodája az Andrássy út 66 alatt volt. Az építőmester Bíró Elemér építési vállalkozó, kivitelező volt. A ház átalakításának megrendelője és tulajdonosa ekkor Özvegy Bleier Árminné Grosz Janka volt, aki feltehetőleg 1939-ig, haláláig itt lakott. A lakásjegyzékek szerint, 1928-ban még férjével, Bleier Ármin kereskedővel együtt volt a címre bejelentve. [2]

2001-ben állított emléktábla tanúskodik róla, hogy a ház híres lakója volt 1961-től Jobbágy Károly, József Attila - díjas költő. Jobbágy Károly 1921-ben született Balassagyarmaton. 1943-ban behívták katonának, orosz hadifogságba került, erről írt versei miatt a Szovjetunióban bebörtönözték. 1948-ban szabadult, elvégezte az ELTE magyar-orosz, majd műfordítói szakát. A forradalomról írt versei miatt nem engedték érvényesülni, középiskolai tanárként dolgozott tovább. Versei a hatvanas évek elejéig nem jelenhettek meg. Írt verseket a Népszavába, a Hídba és a Kelet Népébe. [3]

Sources

Events of the house