Programs of the house

Kossuth Lajos tér 16-17.

+6
 • Architect:

  Révész (Rosenfeld) Sámuel , Kollár József
 • Built:

  1911, 1912, 1913, 1914, 1915, 1916, 1917, 1918, 1919
 • Build by:

  Lukács Béla, Rácz Manó
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017, 2011
 • Parcel Number:

  24918
 • Photo:

  Kovács Edina
 • Research:

  Szalai Teréz
 • Volunteers:

  Nagy Zsófia Nóra, Skobrics Kata

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A ház 1911 és 1919 között épült. Tervezője Kollár József és Révész Sámuel (Révész Samu). Építtetője Lukács Béla és Rácz Manó.

Kollár József (1869-1943) és Révész /Rosenfeld/ Sámuel (1877-1928) egyaránt a Műegyetemen tanultak, majd Schmahl Henrik irodájában helyezkedtek el. Barátságuk itt elmélyült, majd 1900-ban társakká váltak és egészen az első világháborúig dolgoztak együtt. Ezen másfél évtized alatt több mint százötven épületet jegyeztek együtt, melyek mindegyike viselte a kézjegyükké vált gótizáló elemekkel kevert geometrikus szecessziót. Épületeik jó része ma is ellenáll az elemeknek, így a Lónyay utcai Központi Zálogház (1903), a Nádor utca 21. (ma az OTP Jelzálogbank központja), a Mátyás Pincének otthont adó Március 15. tér 6-7., a Városligeti Fasor 42., a Báthory u. 7. vagy épp a Modern és Breitner üzlet- és bérház Deák Ferenc tér fölé magasodó fehér saroktömbje. Az Üllői út 59. sz. bérháznál Budapesten először alkalmaztak „cour d‘honneur” -szerű beépítést.

Az építészeket az alábbi cégben is együtt jegyezik a levéltári iratok: Horizont Építkezési Rt.

Igazgatóság: Kollár József, Murai Róbert, Révész Sámuel, Stern Károly (valószínűleg sógora, Révész felesége- Stern Lily) Felügyelő bizottság: Stern Alfréd, Révész Tibor, Rónai Jakab

A ház nem műemlék, a tervtárban kizárólag 1980 utáni anyagok érhetőek el róla, amelyeken az látszik, hogy bizonyos ideig itt volt az Országház PIÉRT raktára, erről láthatóak bontási tervek és alaprajzok. Tervező Jakab Zoltán. Illetve szerepel még egy átalakítási rajz- tervezője Kisgyörgy János- itt lakásegyesítések láthatóak illetve a Szecskay Ügyvédi iroda helyiségeinek kialakítási tervei.

Az épületen ma is főleg lakások vannak. Kívül belül rendezett, felújított. Zártsoros beépítésű, 6 emeletes, manzárdtetős.

A főhomlokzaton lévő pelikán dombormű miatt a lakók pelikánházként emlegetik.

A teljes dokumentáció letölthető itt

Events of the house