This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

  Megbízó:

  Freiberger Sámuel (1846-1920 Cleveland) nagykereskedő, építési vállalkozó

  Az 1898-as Budapesti Czím- és Lakjegyzék szerint az építtető Freiberger Sámuelnek drogue- és festékkereskedő cége volt a VII. kerületi Peterdy utca 49.-ben testvérével, Freiberger Dáviddal közösen. Mindemellett a legnagyobb fővárosi adófizetők közé tartozott, többszörös háztulajdonos, virilista volt. Igen sok ehhez hasonló historizáló bérházat építtetett az Erzsébetvárosban és a Terézvárosban. Többségüket, Örömy József építőmester, építési vállalkozó és téglagyáros tervezte és építette számára. Freiberger Sámuel bérházaiból és bérházépítésből származó mérhetetlen vagyona lehetővé tette, hogy megvegye az 1895-ben elhunyt Sefer pasa (Koscielszki László gróf, török és egyiptomi parancsnok, tábornok) bertholdsteini kastélyát a kastély hatvan szobájában felhalmozott műkincsekkel együtt. Ezek „kínai, japán, indiai, török, egyiptomi és perzsa iparművészeti tárgyak, sévresi, meisseni és – angol porczellán, velenczei és koppenhágai üveg, antik, többnyire olasz képek, bronz és márványszobrok, páratlanul finom művű asztalos munkák, gobelinek, fayence és terracotta” tárgyak voltak. (Forrás: Huszadik Század) Azt tervezte, hogy a kincseket Budapestre hozza, egyik házában díjtalanul látogatható magánmúzeumot nyit, az 1501-ig visszanyúló régi okmányokat (köztük több magyar vonatkozású is akadt) a Nemzeti Múzeumnak adja.  Az első világháború kitörésekor, 1914-ben azonban kivándorolt Amerikába. 1920-ban Clevelandben hunyt el. Mi történhetett vajon a bertholdsteini kastély kincseivel, hová kerültek? Az Iparművészeti Múzeum például őriz Freiberger Samutól tíz gyönyörű (nyúllal, kutyával, haditrófeával, puttóval, rozettával díszített) fajansz padlócsempét a XIII. századi fanói Santa Maria dei Piatelletti templomból (Forrás: Iparművészeti Múzeum), és bizonyára sok minden mást is. [1]

  Építészeti jellemzők:

  Zártsorú beépítésű 5 emeletes (pince+földszint) társasház.

  Eredetileg 4 emeletes, U alaprajzú társasház volt, elrendezése, alaprajzilag: utcai szárnya két traktusú, oldalszárnya pedig egy traktusú. A főlépcsőház,az utcai 2. traktusban helyezkedik el.

  Az épület homlokzata igazi historizáló megjelenésű, a földszint és első emelet téglaburkolatú, és boltíves nyílászárókkal díszített. A második, harmadik és negyedik emeleten négyzetes nyílászárók vannak, amelyek között korinthoszi oszlop díszek jelennek meg, a műkő szemöldökdíszek, illetve frízekkel díszített párkány ékesíti a honlokzatot. Az ötödik emelet később lett ráépítve, látszik hogy más stílusban épült, szalag erkéllyel, zárásként pedig cserépfedés magastető fedi az épületet.

  Ház történet:

  1898.-ban Használati és lakhatási engedélyt kap Freiberger Sámuel a Közraktár utca 28 szám alatti épületre. De csak ideiglenes használhatóságot kap az üzleteken kívüli többi lakásra, további rajzok szükségesek a lépcsőről.

  1900.-ben Dégen Jakabné úrnő lett az épület új tulajdonosa. Kisebb átalakításokat tervezett : a pincében raktárat, padlástéren mosókonyhát alakított ki.

  1903.-ban újabb átalakítások, Vogel és Weidlinger építőmestereket bízza meg a munkálatokkal.

  A pincében fáskamrákat tervez, földszinten van a Hídépítő vállalat, az udvarban ideiglenes kézi raktár van, a padlástéren pedig mosókonyha, szárító.

  1906.12.15. A rendőrség Ietartóztatta Szemmelweisz Mária budapesti születésű, 27 éves foglalkozás nélkül való nőt.

  “ aki cselédnek adván ki magát, Fellengi Róza és Prebenz Mária nevek alatt szolgálatba állott többek között Dús Rozália tanítónő Közraktár utca 28. számú lakásán. Mindenütt egy napig szolgált, azután ékszert, pénzt, ruhát magához véve, megszökött. A három helyen mintegy 3000 koronát érő holmit lopott össze. 1906.12.03-án a rendőrség a Karpfenstein utcában, lakásán akkor fogta el, amikor a lopott holmit rendezte.”[2]

  1908.-ban kezdődik meg az egyed árusítás Magyarországra Degen Jakabnál:

  „KRONOS” a legjobb és legújabb petroleum izzóégő és teljes lámpák “[3]

  1910.09.28. Hétfőn ismét több betörés történt a fővárosban.

  “Tolvajkulcsos lakásfosztogatók jártak Moritz József fővámhivatali főellenőr Közraktár-utca 28. szám alatt levő lakásában, ahonnan 100 koronát érő ékszert vittek el.”[4]

  1912.-tőla házban üzemel a Magyar Desoderol Gyár [5]

  „A kerületi elöljáróságok rendelete folytán nyáron át árnyékszékek, csatornák és a ház egyéb tisztátalan helyei fertőtlenítendők az egyedüli azonnal ható, minden bacilust azonnal megölő, minden szagot elvonó fertőtlenítőszer! A Desoderol a legolcsóbb fertőtlenítő szer, mert csupán 2—3 százalék koncentrált Desoderol vízben feloldva, azonnal rationálisan hat. Egy liter oldat tehát így csak 7—10 fillérbe kerül.”

  1915.11.29.én Neumayer Teréz varrónő felvágta az ereit a Közraktár utca 28.-ban.[6]

  1918-ban megalakult a Magyar Protestáns Nők klubja ,[7] melynek célja:

  „A magyar protestáns nőegyesületeket és nőket a haza, az egyház és a nők javát szolgáló munkálkodásra tömöríteni és a protestáns nővédelmet előmozdítani.

  Csaknem az összes protestáns nőegyesületeket megszervezte és irányítja munkájukat. A szövetség a Keleti és Nyugati pályaudvaron pártfogó kirendeltséget tart fenn.”

  1921.-ben üzletet nyit a házban a METEOR Világítási és Olajkereskedelmi Részvénytársaság[8]

  „Pyroleum világítás 50%-al olcsóbb, mint bármely más világítóanyag, nem tűzveszélyes, nem füstöl, szagtalan. Gazdasági épületek világítására kiválóan alkalmas. Próbaküldemény 55 korona utánvét mellett. Szállítunk jutányos áron kenő- é s hengerolajat, benzint, gázolajat, kocsikenőcsöt.„

  1939.-től Papírneműfíárat létesít Moiret F.Ödön papírnemű árus.[9]

  1959.04.23.-án Anyakönyvelési csoportvezetőt keres nagy gyakorlattal a Közúti Hídfenntartó Vállalat, Főkönyvelőségére, amely a Közraktár utca 28-ban működik.[10]

  1969.-től itt van az I. sz. Tájegységi Központja az Áfor-nak (Ásványolaj-forgalmi Vállalat)[11]

  „KŐOLAJ TERMÉKEK KÉZIKÖNYVE új kiadásban megjelent Árusítását folyó év június hó 2-től megkezdtük ÁRA : 35,— Ft/db”

  1976.10.07. A napokban helyezik ki a ház tetejére a Pezetel fényreklámját.[12]

  „ Budapesten Újabb fényreklámmal gazdagodik Budapest: a Pezetel lengyel külkereskedelmi vállalat 45 négyzetméteres neonberendezést rendelt a HUNGEXPO -nál”

  1999. júliusában kezdődik meg a déli udvar szárny átépítése a társasház megbízásából a Pannon- terv épülettervező és szolgáltató Bt. és Fejér Gyula okleveles építőmester, statikus tervezik meg. Megszűnik a hátsó udvari lépcsőház helyette földszinten szoba, első emeleten étkező, második emeleten szoba, harmadik negyedik emeleten étkező, ötödik emelet szoba kialakítása történik. A szobákban padlószőnyeges, étkezőkben parketta burkolatot raknak le. A meglévő lebegő lépcsőkarok, pihenők elbontása után, minden szint új acélgerendák közti vasbeton lemezfödémet kap.

  545 nm területű épület beépítettsége nem változik, 25 db lakás marad, a földszinti lakásokban gázkonvektor, emeleteken cirkófűtési rendszer van.

  2000.-ben kapja meg a használatba vételi engedélyt a ház.

  A ház tetején ekkortájt már a Stiebel Eltron reklámfelirata ékeskedik.

  A teljes, képekkel ellátott dokumentáció letölthető ITT

  JEGYZETEK

  [1] http://lathatatlan.ovas.hu/index.htm?node=49077&f=2

  [2] Népszava 1906.12.15. 296. szám 9.oldal

  [3] Budapesti Hírlap 1908.09.11. 218.szám. 26. oldal

  [4] Népszava 1910.09.28.-as kiadás 8. oldal

  [5] Fővárosi Közlöny 1912. 48.szám 2245. oldal

  [6] Az EST 1915.11.30 6.oldal

  [7] Bp Statisztikai közlemények 1918.

  [8] Köztelek 1921.10.22 43.szám 980. oldal

  [9] Hivatalos Közlöny 1939. 47. évfolyam 462. oldal

  [10] Népszava 1959.04.25. Apróhirdetések 7.oldal

  [11] Népszava 1969.

  [12] Magyar Gazdaság – Világ Gazdaság 1976.10.07. kiadás 3. oldal

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  Houses nearby