Zárt ház

Közraktár utca 34.

 • Built:

  1905
 • Build by:

  Hangya Szövetkezet
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  irodaház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  37101/2
 • Second address:

  Boráros tér 1.

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Az utca és a környezet

A Közraktár utca kiépítése a 18. században kezdődött. Mai végleges vonala a 19. század utolsó negyedében  alakul ki. Ekkor érték el végleges formájukat a Duna szabályozása, a vízpart kiépítése és az ide csatlakozó (azóta elbontott) vasúti szárnyvonalak is, melyek a vízen ide vagy innen szállítandó áruk továbbszállítását tették lehetővé. Az utca neve korábban  Duna út, Dunasor, Alsó Dunasor volt, majd 1874-től átmenetileg Csepel rakpart, végül 1901-ben nyerte el a Közraktár utca nevet. A Duna partja sokáig a mai Közraktár utca helyén szakadt a vízbe, a jelenlegi Lónyai utca (1880-as évekig Két Nyúl utca) és a Közraktár utca közötti háztömb eleinte szántó, később Fa tér (Holz Platz) volt. 1872-ben parcellázták fel a területet, elöszőr két nagyobb telekre, majd a századforduló után 10 kisebb házhelyet alakítottak ki és építettek be. Az utca Duna felé eső oldalát ott, ahol ma park húzódik, több lépcsőben szélesítették ki. Elöször az 1838-as árvíz utáni években, majd 1875. körül, az Elevátor építése kapcsán. De az is biztos, hogy maga a Közraktár utca keleti oldala is még a történelmi időkben a Duna medréhez tartozott, hiszen itt az építkezések során elsűllyedt hajóroncsot is találtak.

Az épület

A 34. számú ház telkén az ház építése előtt csak egy pici gazdasági épület állt, feltételezhetően őrbódé lehetett. A telket a Hangya szövetkezet vásárolta meg a mellette levő területtel együtt (ez akkor még egy teleknek számított), hogy ott bérházat és áruházat építsenek. A 34. számú sarokházra húzták fel a bérházat, de alagsorában raktárakat, az 1. Emeleten irodákat alakítottak ki, és csak a felső szinteket adták ki lakóknak. A ház 1905. december 31.-én már állt. A valaha itt folyt Duna ingoványos talaja miatt egy méteres betonmedencébe épült a ház. Az épület engedéyezési terve sajnos nem maradt meg.

Homlokzata: A ház alsó szintjének vakolata kváderkő mintás. A második és harmadik szint ablakai csúcsíves záródásúak. A harmadik emeleti ablakok felett stukkó oroszlánfejek láthatóak. A negyedik emeletet fonott keretben levél és virágminták díszítik. Végül a fedélszék párkányzatát sűrűn elhelyezett levélornamentikás kis konzolok tartják.

A földszinten a tér felé és a sarkon a Szövetkezeti Bolt kirakatai nyiltak, a Közraktár utca felőli homlokzaton kocsival behajtható raktárak sorakoztak. Az ablakokat az összes emeleten fa spalettával védték a nap ellen, ezek ma már nincsenek meg. A Boráros tér felőli bejáratot is megszűntették, a földszinten raktárhelyiség(?) az első emeleti (belső udvarszinten) szobát alakítottak ki, az ablakát a mellette levő ikerablakoknak megfelelően alakítva ki.

Belső kialakítása: Az épület belső udvaros, körfolyosós bérház, pincével, földszinttel és négy emelettel. Az épületnek az építés idején két bejárata volt: egy a Közraktár utca felé (ez ma is a bejárat), egy pedig (feltehetően a bérház lakóbejárata) a Boráros tér felőli oldalon a szomszédos Gregersen ház felől nyílt, a felette levő udvari szintig felnyúló kapunyílással.

Jelenleg bérház, homlokzata kis mértékben tér el a megvalósuláskori állapotától. Rakpart felől nyíló földszinti raktárait  ma nem használják, az épület főbejárata viszont innen nyílik. A boráros tér felőli homlokzaton levő egykori bejáratot megszűntették (1957 előtt), a valaha két szint magas kapuzat első emeleti részét beépítették, a mellette levő ablakokhoz hasonlóan alakították  ki ezt a omlokzati szakaszt. Az alatta levő földszinti részt és a mellette levő helyiségből üzlethelyiséget alakítottak ki.

Az épületben jelenleg lakások vannak és a FSZEK oktatási irodája működik

Felújítások:

1986 előtt pár évvel, élénk színek: piros falsík, fehér tagozatok

2006, vagy előtte: világos vajszín falsík, homokszín/bézs tagozatok

A teljes, képekkel ellátott dokumentáció elérhető ITT

--

FORRÁSOK

Adalékok a Belső Ferencváros történetéhez Városszépítő Egyesület Bp. 1986.

http://epiteszforum.hu/regi-es-uj-irodahaz-kettos-a-dunaparton

Events of the house