Programs of the house

Lázár utca 7.

 • Architect:

  Freund Vilmos
 • Built:

  1911, 1912
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2012
 • Parcel Number:

  29215
 • Research:

  Lenczuk Mónika

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Lázár utca 7. és 9. házak egyszerre születtek, tömegükben és stílusukban egyformák, csak részletekben különböznek. Mindkét ház homlokzatán el van helyezve egy míves "Tervezte Freund Dezső műépítész" felirat, a szélső első emeleti ablak alsó sarkánál, a 9. számú háznál a bal oldalon, a 7.-nél a jobb oldalon (szimmetrikusan). A műkő lábazat egyforma mindkét házon, és teljesen jó állapotban is van, de több helyen összefirkálták. Az ingatlanirodánál épp frissen szürkére lett festve. A 9. számú ház állapota rosszabb, a vakolat fele már lehullott, az erkélyek alja és a mellvédek leromlott állapotban vannak. A földszintet újravakolták, a színe még szép (világos sárga), de ez is már elkezdett hullani. Megmaradtak a faragott díszes fa nyílászárók. A falmezőkben geometrikus jellegű díszek, az utca felőli ablakok mellett növényi díszek találhatók. Figurák csak a bejárati ajtó fölött jelennek meg: két absztrahált mókus, gyümölcskosárral.

A 7. számú ház szépen fel van újítva, a falmezőket díszítő minták hasonlók a másik ház mintáihoz, néhol megegyeznek velük. Az ablakok alatt madár és mókus figurák találhatók, a középső ablakoknál pedig emberfejekkel lezárt pilaszterek. A bejárat fölött is szakállas férfifej őrködik, két oldalán növényi mintával. Itt is régi fa nyílászárók vannak. A szomszéd épület szigorúbb geometrikus ablakformáinál szabadabb az üzletek nyíláskereteinek formálása; a finom formálású bejárati ajtón pedig már ívek is megjelennek. A földszinti nyíláskeretek barnák, az emeleti ablakkeretek egységesen sötétzöldre vannak festve.

Events of the house