This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

    Data and description

    A Román Miklós és Román Ernő tervei alapján készült, Lehel utca 4/c. alatt található épület 1913-14-ben épült szecessziós stílusban. Az eredetileg bérháznak szánt épület homlokzatát a szimmetrikusan két oldalt, a második emelettől egészen a tetőszerkezetig nyúló íves zárterkélyek teszik változatossá, amelyeken ión fejezetes féloszlopokat látunk. A földszinten két üzlethelység, két raktár, és két lakás helyezkedik el. Az első emeleten három lakást alakítottak ki, amelyek a módosított terv alapján épültek meg. Ezek közül kettőhöz nyílt erkély is tartozik. (Az eredeti tervben ezen a szinten egy rendelőt is terveztek, ez az elképzelés azonban nem valósult meg.) A második, harmadik, negyedik és ötödik emelet ugyanazon alaprajz szerint épült, mindegyiken négy-négy lakással. A padlás és a tető szintén módosított terv alapján készül el, amelyen két mosókonyha, egy mángorló, egy vasalóhelység és egy terasz lett kialakítva.

    Az épületet a második világháborúban, 1945-ben bombatalálat érte. A belövés következtében a 3. emeleti 3. számú lakás egyik pillére erősen megsérült és egy másik teljesen hiányzott.

    Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

    Houses nearby